Apeldoorners lijken nu al gewend aan nieuwe verkeerssituatie centrum

Apeldoorners hebben de veelbesproken nieuwe verkeerssituatie in het centrum goed in hun oren geknoopt. Tenminste als je afgaat op de ochtendspits van vandaag. Ter hoogte van de Kalverstraat met de kruising met de Hoofdstraat kon je vanmorgen bij wijze van spreken een kanon afschieten.

Vanaf vandaag kunnen auto’s en motoren niet meer in een rechte lijn door de binnenstad om van de westkant van de stad richting kantaal te gaan. Verkeer op de Kalverstraat moet op de kruising met de Hoofdstraat (nabij de Onze Lieve Vrouwekerk) rechtsaf. Via het Stationsplein - dus met een rondje om de kerk - kan de route over de Molenstraat-Centrum weer worden opgepakt. Die slinger moet doorgaand verkeer ontmoedigen het centrum te doorkruisen. De gemeente wil dat er omheen leiden, bijvoorbeeld over de Laan van de Mensenrechten. De tegengestelde richting in de Kalverstraat blijft overigens ongewijzigd.

Volledig scherm
Dorine Krijgsman leidt het verkeer op het kruispunt Kalverstraat met de Hoofdstraat in goede banen. © Maarten Sprangh

Verwarring

Bij sommige langskomende automobilisten was er vanochtend wel wat verwarring en moesten twee verkeersregelaars die de gemeente Apeldoorn had ingehuurd, de bestuurders de weg wijzen. Maar de meeste automobilisten, die vanuit de richting van de Prins Willem Alexanderlaan kwamen, deden hun richtingaanwijzer al ruim voor de kruising keurig in de richting van rechts, richting station.

‘Dit is toch gezelliger?’

Twee verkeersregelaars die de gemeente via uitzendorganisatie Synensis heeft ingehuurd, konden vanochtend in het lentezonnetje dan ook ontspannen hun werk doen. Dorine Krijgsman, een van hen, lacht. ,,Hadden ze hiervoor twee man moeten inzetten?’’ ,,Ach, dat is toch gezelliger?’’, zegt haar collega.

Volledig scherm
Vanaf vandaag eenrichtingverkeer Kalverstraat. © Maarten Sprangh

Uitzonderingen

Het stukje van de Kalverstraat tussen Hoofdstraat en Stationsstraat is overigens niet voor iedere weggebruiker verboden terrein. Bussen, vrachtwagens, taxi's en uiteraard fietsen, mogen wel van het stukje Kalverstraat gebruik blijven maken. 

  1. Mengeling van emoties rond herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch
    PREMIUM

    Mengeling van emoties rond herinne­rings­cen­trum Apeldoorn­sche Bosch

    In het huis waar Yvonne Elzas als kind logeerde, komt een permanent herinneringscentrum over het oorlogsdrama van het Apeldoornsche Bosch. Haar grootouders woonden hier omdat haar opa directeur was van internaat Paedagogium Achisomog. Goed dat het herinneringscentrum er komt, zegt Elzas, al vindt ze het zelf steeds moeilijker om oorlogsverhalen te horen. ,,Ik kan bijna geen documentaire zien, maar nog steeds voel ik me hier ontzettend thuis.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn