Volledig scherm
Hedgehog Applications wil elektrische stadsbussen in Apeldoorn laten rijden op stroom uit remenergie van treinen. De uitvinding heeft op 10 mei een internationale prijs gekregen. © Maarten Sprangh

Apeldoorns bedrijf wint prijs internationale spoorwegunie UIC

Het Apeldoornse bedrijf Hedgehog Applications heeft donderdag 10 mei een prijs in ontvangst genomen in Ankara, van de Internationale spoorwegunie UIC, voor zijn project 'Hergebruik remenergie van treinen'.

De UIC heeft de prijs uitgereikt aan directeur Arjan Heinen op het tiende World Highspeed Congress in Ankara. De prijs is toegekend vanwege het innoverende en duurzame karakter  van het project. 

Remenergie

Hedgehog Applications wil in 2020 in Apeldoorn elektrische stadsbussen laten rijden op stroom die komt van remenergie van treinen. Het bedrijf werkt al vijf jaar aan de ontwikkeling van het concept. In 2019 verwacht Hedgehog een energiehuis gebouwd te hebben langs het spoor bij het NS-station Apeldoorn, gesprekken hierover lopen met de gemeente Apeldoorn. 

Snelladers

Twintig elektrische stadsbussen worden daar met snelladers voorzien van stroom, die komt uit de bovenleiding van de trein. Als de treinen remmen krijgt de bovenleiding een grote dosis energie terug, waar niks mee gebeurt. De remenergie wordt straks afgetapt door het energiehuis van Hedgehog Apllications. 

De stroom in de batterijen in het energiehuis wil Hedgehog tevens aanbieden als buffer voor eventuele stroomstoringen in Apeldoorn. Als het systeem in Apeldoorn operationeel is wil Hedgehog het uitrollen in andere Nederlandse steden.

 1. Eigenaar Marokkaanse woonwinkel heeft het helemaal gehad met Apeldoorn: ‘Met een knoop in de maag naar mijn eigen zaak’
  PREMIUM

  Eigenaar Marokkaan­se woonwinkel heeft het helemaal gehad met Apeldoorn: ‘Met een knoop in de maag naar mijn eigen zaak’

  Aan het ‘verstandshuwelijk’ tussen de Marokkaanse Woonwinkel Artizana en Apeldoorn komt wellicht spoedig een einde. Eigenaar Marco Jutte heeft helemaal gehad met het ondernemen aan de Hoofdstraat en overweegt sterk zijn woonwinkel annex horecazaak te sluiten. Twee toezichthouders die hem afgelopen week sommeerden zijn koopwaar binnen te zetten, lijken de druppel. ,,Mij wordt constant het vel over de oren gehaald”.
 2. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoestbare stofje
  PREMIUM

  Gemeenten, bedrijven en brancheor­ga­ni­sa­ties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoest­ba­re stofje

  De telefoon van Aiko Hensums van Expertisecentrum PFAS staat roodgloeiend. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties zitten met hun handen in het haar sinds er nieuwe eisen zijn aangekondigd voor grond. Wie grond wil verplaatsen moet het verplicht analyseren. Er mag per kilo grond slechts een microgram van het stofje PFOS zitten. Hensums is er sinds 2012 mee bezig en beantwoordt de meest prangende vragen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn