Volledig scherm
Hedgehog Applications wil elektrische stadsbussen in Apeldoorn laten rijden op stroom uit remenergie van treinen. De uitvinding heeft op 10 mei een internationale prijs gekregen. © Maarten Sprangh

Apeldoorns bedrijf wint prijs internationale spoorwegunie UIC

Het Apeldoornse bedrijf Hedgehog Applications heeft donderdag 10 mei een prijs in ontvangst genomen in Ankara, van de Internationale spoorwegunie UIC, voor zijn project 'Hergebruik remenergie van treinen'.

De UIC heeft de prijs uitgereikt aan directeur Arjan Heinen op het tiende World Highspeed Congress in Ankara. De prijs is toegekend vanwege het innoverende en duurzame karakter  van het project. 

Remenergie

Hedgehog Applications wil in 2020 in Apeldoorn elektrische stadsbussen laten rijden op stroom die komt van remenergie van treinen. Het bedrijf werkt al vijf jaar aan de ontwikkeling van het concept. In 2019 verwacht Hedgehog een energiehuis gebouwd te hebben langs het spoor bij het NS-station Apeldoorn, gesprekken hierover lopen met de gemeente Apeldoorn. 

Snelladers

Twintig elektrische stadsbussen worden daar met snelladers voorzien van stroom, die komt uit de bovenleiding van de trein. Als de treinen remmen krijgt de bovenleiding een grote dosis energie terug, waar niks mee gebeurt. De remenergie wordt straks afgetapt door het energiehuis van Hedgehog Apllications. 

De stroom in de batterijen in het energiehuis wil Hedgehog tevens aanbieden als buffer voor eventuele stroomstoringen in Apeldoorn. Als het systeem in Apeldoorn operationeel is wil Hedgehog het uitrollen in andere Nederlandse steden.

  1. Het succes van tributebands: swingen op het sentiment
    PREMIUM

    Het succes van tribute­bands: swingen op het sentiment

    Tributeband-galore! Ze zijn populairder dan ooit. Spelen in feesttenten, op festivals en tegenwoordig programmeren ook poppodia ze steeds vaker. Met namen als The Dutch Queen Tribute, Stones Sessions, Abba Rocks en The Bruceband is het repertoire voorspelbaar, maar muzikaal van niveau. Nostalgie verkoopt, weet ook programmeur Erik Delobel van het Zwolse poppodium Hedon. ,,Het werkt. Wie ben ik dan om het niet te programmeren?”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn