Apeldoorns stel komt om bij caravanbrand in Brabant: vrienden zien het gebeuren

videoVeel vakantievrienden zagen in de nacht van zaterdag op zondag hoe de caravan van een ouder echtpaar uit Apeldoorn op camping De Achterste Hoef in het Brabantse Bladel door brand werd verwoest. De man (77) en vrouw (70) overleefden het niet. 

Hoe de brand kon ontstaan, is nog onbekend. De politie gaat uit van een technisch mankement. Maar dat wordt zondagochtend verder onderzocht.

Op het veld staan in september al jaren veel dezelfde echtparen. Ze werden rond half drie 's nachts wakker van knallen en zagen de caravan met voortent tegen de bosrand flink branden. ,,Mijn man maakte me wakker. Hij rook gas", vertelt een campinggast. Ze werd met ongeveer dertig anderen in de vroege ochtend opgevangen in de kantine. 

'Luciferdoosje'

Geschrokken maar - ondanks de omstandigheden - nuchter praten ze na. ,,Een caravan is eigenlijk ook maar een luciferdoosje, hè", zegt een vrouw. De familie Peels uit Acht kent de slachtoffers al zestien jaar. Ze gingen samen op vakantie naar Spanje, totdat ze vanwege hun leeftijd besloten dichterbij huis te blijven, vertelt mevrouw Peels. Maar de vakantie in Bladel werd nooit overgeslagen. ,,Het waren echte vakantieliefhebbers. Dus die caravan wordt ieder jaar goed nagekeken", zegt haar man. ,,Ze hadden de nieuwste gasflessen."

Oorzaak

Buiten de kantine op de loungeset rookt een enkele gast een sigaretje en gissen ze naar de oorzaak van de dodelijke brand. ,,Ze rookten allebei niet." Maar ze hadden een elektrische deken. En muggenstekkers. En telefoonopladers. Een campinggast in zijn eigen caravan voor de zekerheid maar alle stekkers uit het stopcontact getrokken.

De eerste appjes naar de kinderen worden gestuurd. ,,Want m'n dochter heeft nachtdienst", zucht een vrouw. De meeste media melden dan nog alleen maar dat een echtpaar op de camping is omgekomen. Niet waar ze vandaan komen. Dus de kinderen van echtparen uit Amersfoort, Helmond, Acht en andere hoeken van het land moeten geen moment het idee krijgen dat hun ouders mogelijk iets ergs is overkomen.

Delen

Nee, de meesten gaan niet naar huis. Daar ben je toch maar alleen, klinkt het. ,,Ik denk dat het goed is om te blijven", zegt de Helmondse Maria van Manen. ,,Zodat je dit met elkaar kan delen."

Rond half zeven loopt de kantine leeg en komen de eerste zaklampen in de schemering over de campingweggetjes naar het veld. Dat is halverwege afgezet met politielint. Een deel van de gasten mag nog niet naar bed, horen ze van agenten. Eerst moet de technische recherche beoordelen of dat het onderzoek niet zal hinderen.

Volledig scherm
Een echtpaar uit Apeldoorn kwam om het leven bij een caravanbrand in het Brabantse Bladel. © Bert Jansen
 1. Apeldoornse webshop laat spoor van gedupeerden na
  PREMIUM

  Apeldoorn­se webshop laat spoor van gedupeer­den na

  Leveranciers en klanten betichten webshop BMX Shop Apeldoorn massaal van oplichting. De webshop voor fietscrossartikelen van Apeldoorner Riny van Nieuwenhuizen zou wel afnemen van leveranciers maar niet betalen en klanten juist laten betalen maar vervolgens niet leveren. Van Nieuwenhuizen zelf ontkent oplichtingspraktijken en stelt juist zelf slachtoffer van een lastercampagne te zijn. Meerdere gedupeerden zeggen dat ze aangifte van oplichting hebben gedaan tegen de ondernemer. ,,Die man is ziek in zijn hoofd.’’
 2. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn:

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn