Volledig scherm
De familie ten Brinke woont in de verbouwde Sebastiaanschool in Apeldoorn. © Kevin Hagens

Apeldoorns stel maakt school tot opvanghuis in Zuid

Vluchtelingen en tienermoeders wonen er al. Janet en Jurrien met hun zes kinderen ook. En binnenkort is de hele buurt welkom.

Het is zover, vrijdag wordt na jaren van dromen, plannen bedenken en gesprekken voeren, Stichting Old School officieel geopend.

Apeldoorners Janet en Jurrien ten Brinke kochten bijna een jaar geleden de voormalige Sebastiaanschool aan de Oude Beekbergerweg, om hun droom van een ontmoetingsplek voor de wijk te realiseren. In een half jaar tijd veranderden ze de ietwat vervallen school in een woonhuis voor zichzelf met een activiteitenruimte en woonunits voor kwetsbare jongeren en begeleiding. Een soort samensmelting tussen buurthuis, woonkamer en zorgboerderij.

,,De verbouwing zelf is eigenlijk heel erg goed gegaan, echt zonder gekke dingen. Het ging bijna vanzelf'', vertelt Jurrien ten Brinke. Samen met zijn vrouw Janet en zes kinderen woont hij in het achterste deel van de voormalige school. Twee oude klaslokalen zijn veranderd in een enorme keuken en een woonkamer. De kinderen slapen in een klaslokaal, of in de oude toiletten van de school.

Woonhuis

,,We hebben de school eigenlijk in tweeën verdeeld. De vier achterste klaslokalen zijn ons woonhuis, de voorste vier zijn voor de stichting. In het midden van het pand hebben we een grote activiteitenruimte gecreëerd. Daarachter zijn zes woonunits, die al sinds september vol zitten.''

Het pand biedt behalve onderdak aan de familie Ten Brinke, ook ruimte voor de stichting Timon, die jongeren begeleidt. Sinds september wonen er drie tienermoeders en twee meiden die zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht.

Het zesde appartement wordt bewoond door het echtpaar Esther en Mendel, dat als 'goede buur' vrijwillig de jonge vrouwen begeleidt.

Ontmoeting

Ten Brinke hoopt dat het pand een ontmoetingsplek voor de wijk wordt. ,,We willen niet het wiel opnieuw uitvinden, maar een aanvulling zijn op alles wat al in de wijk Zuid gedaan wordt. We gaan een moestuin aanleggen waar ouderen aan de slag kunnen, voor het pand komen fruitbomen te staan. Ook denken we er over na om een keer in de maand bijvoorbeeld een lunch aan te bieden voor de wijk. In de kelder willen we een ontmoetingsruimte maken voor de jeugd.''

De eerste activiteiten laten nog even op zich wachten. Na de opening vandaag neemt de familie even gas terug om bij te komen. ,,Ik denk dat we rond kerst een activiteit organiseren'', vertelt Janet ten Brinke, ,,maar voor de rest gaan we in het nieuwe jaar weer aan de slag.''

Feest

Het openingsfeest aan de Oude Beekbergerweg 151 begint vrijdag om 16.30 uur met een inloop, om 17.00 uur volgt een korte ceremonie en om 18.00 uur gaat de barbecue aan.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn