Volledig scherm
Henk Pannekoek bij zijn prijswinnende berm. foto Cees Baars

Apeldoornse bermbestrating wint milieuprijs

APELDOORN - Met een zelfreinigende wegberm heeft het bedrijf Aqua Aurora bv uit Apeldoorn deze week in de Brabanthallen in Den Bosch de VVM Milieuprijs 2012 gewonnen.

De Apeldoornse ondernemer Henk Pannekoek is een man met lange ervaring in de wegenbouw en aanverwante materialen. De reinigende wegberm heeft Pannekoek ontwikkeld in samenspraak met ingenieursbureau Tauw en de provincie Gelderland. Er zijn proefnemingen gedaan op wegvlakken langs de N316 bij Hengelo Gld en de weg Papendal-Schaarsbergen.

De berm van Pannekoek bestaat uit dertig centimeter materiaal. Onderop ligt een doek die geïmpregneerd is met bacteriën. Daarop komt een tien centimeter dikke schelpenmengsel, aangevuld met verschillende mineralen, vervolgens een tweede doek. De bovenste laag bestaat uit rona drainverbandblokken, gevuld met schelpenmateriaal.

De filterfunctie van de berm van Pannekoek is zo goed, dat het water dat uit de laag de bodem in sijpelt de kwaliteit heeft van drinkwater. "Ik durf het te drinken," verzekert de uitvinder. Schadelijke olieresten, PAK's, zouten en zware metalen zijn weggefilterd. De filterberm is tevens te gebruiken als filterlaag onder sportvelden.

Eén van de geheimen in de filterende berm is de combinatie van schelpen en het mineraal olivijn. Pannekoek: "Professor dr. Olaf Schuiling heeft me op olivijn geattendeerd. Het komt voor bij vulkanen. Na zand het op een na meestvoorkomende mineraal ter wereld, maar bijna niemand kent het."

De proefnemingen van Tauw Infra geven volgens Pannekoek aan dat zijn uitvinding een levensduur heeft van veertig jaar.

"Vorige week een presentatie gehouden bij een interprovinciaal overleg. Het bedrijf Altena Inframaterialen uit 't Harde gaat de verdere aquisitie ter hand nemen. Zo'n prijs werkt natuurlijk positief voor de naamsbekendheid."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn