Volledig scherm

Apeldoornse horecaman Ronald Nijman overlijdt in het harnas

APELDOORN - Als genieten nog niet bestond dan had Ronald Nijman het uitgevonden. De Apeldoornse horecaondernemer overleed zondagochtend als gevolg van een hartaanval in Den Haag op 46-jarige leeftijd. Hij woonde in Café Rustenburg een optreden bij van zijn zoon Rik, die naam als zanger maakt.

Wie Ronald Nijman zegt, zegt horeca. Een aimabel mens met een omhelzing en praatje voor iedereen. Een knuffelbeer die gemakkelijk contact maakte. Als jonge jongen hielp Ronald mee in de bakkerij van zijn ouders. Tot hij aan de slag kon als parkeerwachter bij discotheek de Piramide in Hoenderloo. De ondergrondse disco werkte in negentig als een magneet op de jeugd in de wijde omgeving.

Bedrijfsleider
Vanaf de parkeerplaats wist Nijman zich stap voor stap omhoog te werken. Van de garderobe naar de muntverkoop en via de bar tot bedrijfsleider. Toen hij in 2002 de kans kreeg samen met zijn Nikki de zaak over te nemen greep hij deze met beide handen aan.

Marco Borsato
De Piramide werd The Gate. Nijman had het gastheerschap in de vingers. Hij genoot als zijn publiek genoot. Er waren optredens van onder meer Marco Borsato, André Hazes, René Froger Jan Smit, Wolter Kroes, Mental Theo, Don Diablo en Do. ,,Zelf noem ik het reuring. Je moet er voor zorgen dat er altijd iets speciaals gebeurt'', zei Nijman in deze krant. ,,Iets dat de mensen niet willen missen. Het betekent veel investeren en hard werken, maar dan krijg je er ook iets voor terug.''

Allure
In 2007 viel het doek voor The Gate. Nijman verkocht de zaak waar hij twintig jaar met hart en ziel werkte aan de eigenaar van de naastgelegen camping. Nog hetzelfde jaar begonnen Ronald en Nikki een nieuwe horecazaak. Allure, aan de rand van het Caterplein in Apeldoorn, werd een trendy loungebar en club. De zaak draaide meer dan twee jaar.

Hartaanval
De laatste jaren stelde Ronald zich in dienst van zijn zoon Rik. Die bleek talent te hebben als zanger. Samen reisden ze het hele land door. Zo ook afgelopen zaterdag. Eerst naar Goor en vervolgens naar Den Haag. In Café Rustenburg trad Rik vaker op. Ronald voelde zich er thuis. Het optreden zat er om 02.40 uur op, toen hij aan zijn zoon meldde even naar de wc te gaan. Daar werd Ronald getroffen door een hartaanval.

Geliefd
Rik laat weten geraakt te zijn door de vele reacties die via Facebook bij de familie komen. ,,Dat doet ons heel erg goed. Daar blijkt uit hoe geliefd papa was. Mensen uit het hele land reageren.'' Ronald werkte aan een groot feest, op 10 december in Fort Bronsbergen in Zutphen. Onder de noemer Tante Loes on Tour komt onder meer Tino Martin optreden tijdens de single release van Rik Nijman. ,,Dat feest gaat door'', zegt Rik. ,,We zullen nu alles zonder hem moeten regelen, maar hij zou zeker willen dat we door blijven gaan.''

Ronald Nijman laat zijn vrouw Nikki, dochter Fleur en zoon Rik na. Maandag is er om 13.00 uur een openbare bijeenkomst in De Cantharel om het leven van Nijman te gedenken.

Volledig scherm
© Google

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn