Volledig scherm
Xaviera S. © Reuters/eigen foto

Apeldoornse IS-vrouw Xaviera S. blijft in cel

Xaviera S. blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vrijdag bepaald dat ze nog zeker veertien dagen in de cel moet blijven. Ook een 24-jarige Tilburgse blijft in de de gevangenis zitten. Het tweetal wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

De vrouwen zijn dinsdag op Schiphol aangehouden na terugkeer uit het strijdgebied van IS in Syrië. S. (25) is in januari 2018 aangehouden in Turkije en dat land heeft beiden het land uitgezet. De Tilburgse Syriëganger Fatima H. heeft twee kinderen van drie en vier jaar oud. De kinderen zijn overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Nederlandse inlichtingendiensten

Xaviera S. vertrok in 2013 naar het kalifaat in Syrië. In Nederland liet ze haar jongste kind en familie achter. Sindsdien staat ze op de radar van de Nederlandse inlichtingendiensten en in 2016 werd ze op de terrorismelijst geplaatst. 

Ze bewoog zich daar in hooggeplaatste kringen binnen IS. Dit bleek bij haar arrestatie in Turkije toen ze samen met twaalf andere vermoedelijke IS-strijders werd opgepakt. Een daarvan was een voormalige ‘minister’ van de terreurbeweging.

Goed gedrag 

In Turkije is S. veroordeeld tot ruim zes jaar cel voor lidmaatschap van IS. In hoger beroep was de straf verlaagd naar vier jaar en twee maanden. Onlangs kwam ze daar na 1,5 jaar in de gevangenis te hebben gezeten vrij vanwege goed gedrag. 

Omdat S. in Turkije al een straf uitzat voor haar lidmaatschap van IS zoekt justitie naar nieuw bewijs voor andere strafbare feiten die ze begaan zou hebben in het kalifaat. Iemand tweemaal voor hetzelfde feit bestraffen kan immers niet. Rond de terugkeer van S. heeft de politie een inval gedaan bij haar moeder in Apeldoorn en een mobiel en computer in beslag genomen.

  1. Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaanse wagen
    PREMIUM
    VIDEO

    Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaan­se wagen

    Amerikaanse auto's zijn z'n lust en zijn leven. Hij bezat ze, sleutelde eraan. Tot Roy van den Bosch (47) uit Twello vijf jaar geleden wordt getroffen door een hersenbloeding. Het is direct foute boel volgens de artsen. Ouders Jose en Eddie krijgen te horen dat hij nog wellicht drie maanden te leven heeft. Vijf jaar later en vele hersenbloedingen en TIA's verder is Roy er nog steeds. Deze zondag komt een ultieme wens voor hem uit: nog één ritje in een Amerikaanse wagen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn