Volledig scherm
© ANP

Apeldoornse politiek wil opheldering over miljoenentekort op jeugdzorg

In de Apeldoornse gemeenteraad zijn grote zorgen ontstaan over tekorten van de gemeente op de zorg. Afgelopen weekend werd bekend dat Apeldoorn jaarlijks 26 miljoen tot 32 miljoen euro moet inleveren op de rijksgelden voor beschermd wonen, maatschappelijke opvang en begeleiding door een nieuwe verdeling van de zorggelden. Eerder liepen de tekorten op de jeugdzorg ook al op.

VVD, CDA en SGP zeggen ‘geschrokken en bezorgd’ te zijn over de consequenties die dat structureel kan hebben. De partijen roepen het college van B en W via schriftelijke vragen op zich te verantwoorden voor de ontwikkeling in de jeugdzorg. ,,Het tekort van de gemeente Apeldoorn is niet alleen absoluut, maar ook relatief (vergeleken met de Gelderse gemeenten) erg hoog’’, benadrukken de partijen.

Miljoenen omhoog

Toen de collegepartijen mei vorig jaar een bestuursakkoord sloten reserveerden ze voor 2019 4 miljoen extra voor de drie jaren daarna €5 miljoen extra voor voor de jeugdzorg. In oktober en januari gingen die verwachtingen met miljoenen omhoog. De drie gemeenteraadspartijen willen opheldering hoe dat kan en wat de gemeente doet om eerder een goed beeld daarvan te krijgen.

Ze willen dat het gemeentebestuur zich verantwoordt door het leveren van een uitgebreid feitenoverzicht over de afgelopen twee jaar. Ook willen ze weten wat Apeldoorn denkt te kunnen van gemeenten als Ede, Venlo, Amsterdam en Alkmaar, die met hetzelfde probleem worstelen.

  1. 7 vragen aan de onderzoekers die ruim 15.000 teken testen op levensgevaarlijk virus
    PREMIUM
    Aanrader van redactie

    7 vragen aan de onderzoe­kers die ruim 15.000 teken testen op levensge­vaar­lijk virus

    Ruim 15.000 teken uit alle delen van het land worden op dit moment onderzocht door wetenschappers van de Wageningen Universiteit (WUR) in het kader van een onderzoek naar het voor de mens gevaarlijke ‘tekenvirus’ TBE. Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken hoe het virus zich verspreidt. In drie jaar tijd zijn zes mensen er flink ziek door geworden. Het meest recente geval deed zich deze vorige week voor in Twente.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn