Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Apeldoornse prostituees moeten het 'het vak' uit

Ze moeten 'het vak' uit, vinden burgemeester en wethouders. Daarom wil het Apeldoornse college van burgemeester en wethouders jaarlijks 30.000 euro uittrekken voor een 'uitstapprogramma' voor prostituees.

Volgens burgemeester John Berends zijn de cijfers met betrekking tot de prostitutie op dit moment niet verontrustend, ,,maar mensenhandel ligt hier altijd op de loer'', waarschuwt hij. ,,Prostitutie heeft daarom altijd onze aandacht.''

Bekend is bovendien dat er binnen de prostitutie sprake is van een verschuiving waardoor de vraag is of 'de cijfers' nog wel een juist beeld geven. In plaats van te werken vanuit een geregistreerde seksinrichting, ontvangen hoeren hun klanten veelal in bijvoorbeeld een hotelkamer of zelfs thuis.

Zes vergunningen

Apeldoorn staat elf seksinrichtingen toe op zijn grondgebied, maar op dit moment zijn er nog slechts zes vergunningen in gebruik. Door deze ontwikkeling vermindert het zicht van de instanties op hun activiteiten. Twee jaar geleden meldden de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Apeldoorn een toename van de illegale prostitutie in de regio. ,,We hebben de hotels en escortservice in de smiezen'', zegt Berends nu.

Het uitstapprogramma richt zich op prostituees vanaf 23 jaar. Dat wil niet zeggen dat er geen aandacht is voor jeugdprostitutie en loverboys. Die problematiek is voor de gemeente een apart aandachtspunt. Berends neemt dat zo serieus dat hij er twee jaar geleden een speciale plek voor inruimde in zijn 'integrale veiligheidsplan'.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn