Volledig scherm
Orkaan Irma richtte verwoestingen aan op Sint Maarten. © Archief, ANP

Apeldoornse schildermaterialen
tegen orkaanstress Sint Maarten

Een pallet vol Apeldoornse teken- en schildermaterialen moet bewoners van Sint Maarten helpen om de stress te verlagen waaraan zij blootstaan sinds de orkaan Irma september vorig jaar verwoestend huishield op het eiland. De materialen worden beschikbaar gesteld door de Royal Talens Foundation. 

De materialen gaan naar kunst- en cultuurcentra in Sint Maarten. Leerlingen en kunstenaars kunnen er vernielde materialen mee vervangen. Daardoor kunnen ze weer cursussen, opleidingen en exposities verzorgen. De Royal Talens Foundation haakt met het initiatief  aan op een plan van de De Kunst & Cultuur Estafette Sint Maarten, waaraan behalve diverse organisaties in Sint Maarten ook de Stichting Antilliaans Arubaans Beraad Apeldoorn en Galerie De Aventurijn in Epe zijn verbonden.

Op 6 september 2017 raasde Irma over het eiland, waar dodelijke slachtoffers en tientallen gewonden vielen en bovendien negentig procent van de huizen en gebouwen verwoest raakte. Het National Institute of Arts stelt dat kunst helpt om de opgelopen trauma's te verwerken. ,,Het gebruik van kunst is een goede manier om kinderen een stem te geven aan hun angsten, onveiligheid en hulpeloosheid die ze moeten hebben gevoeld ten ze werden geconfronteerd met zo’n krachtige orkaan als Irma’’, zegt woordvoerster Arlene Halley.

Voorzitter Ronald Benning van de Royal Talens Foundation overhandigt de materialen vandaag aan een delegatie van het kabinet van de gevolmachtigd minister van Sint Maarten. Dat gebeurt bij Royal Talens, producent van kunstschildersverf en materialen.  Onder anderen burgemeester John Berends is daarbij aanwezig.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn