Volledig scherm
Op vakantiepark Noord-Riezen in Uddel worden op dit moment ook arbeidsmigranten gehuisvest. © Kevin Hagens

Arbeidsmigranten worden in Apeldoorn geteld en gecontroleerd

Apeldoorn wil weten waar de arbeidsmigranten wonen en hoeveel er in de gemeente zijn. Maar wat de gemeente met die informatie gaat doen, is nog onduidelijk.

Alle zestig vakantieparken binnen de eigen gemeentegrenzen worden de komende jaren onder de loep genomen. De controles zijn erop gericht om te inventariseren wie er op het park verblijft en wat zij - eventueel - op hun kerfstok hebben. In de eerste helft van 2017 zijn negen bedrijven bezocht. Op deze vakantieparken bleken in totaal 164 arbeidsmigranten te wonen.

Taskforce

Apeldoorn gaat niet alleen in kaart brengen hoeveel arbeidsmigranten er in de gemeente wonen, maar ook hoe en waar ze zijn gehuisvest en wat hun economische verbondenheid is met de stad. Als dit is gebeurd, wordt bekeken of het nodig is om deze mensen elders onder te brengen.

De gemeente Apeldoorn heeft nu geen idee waar de arbeidsmigranten op haar grondgebied verblijven. Er moet een speciale 'taskforce' in het leven worden geroepen die de populatie arbeidsmigranten in Apeldoorn in kaart brengt. Het gaat daarbij niet alleen om bewoners van vakantieparken. Arbeidsmigranten wonen namelijk ook verspreid door de stad, constateert het college.

Huisvesting

Wat Apeldoorn precies gaat doen met deze informatie, is op dit moment nog onduidelijk. Volgens het college is het een optie om de arbeidsmigranten te helpen verhuizen naar meer geschikte huisvesting, indien hun huidige onderkomen niet voldoet aan de regels. Werkgevers en uitzendbureaus moeten hierbij worden betrokken.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn