Volledig scherm
In februari vond het NK atletiek indoor plaats in Omnisport in Apeldoorn. © ANP

Atletiekunie trekt zich terug voor organisatie EK Indoor Apeldoorn in 2023

Europese Kampioenschappen Indoor worden in 2023 niet in Apeldoorn georganiseerd. De Atletiekunie en provincie Gelderland trekken het bod om het EK te organiseren in. ,,De conclusie is dat we gaandeweg de verkenning een voorkeur voor de sterke concurrent Istanbul hebben ervaren”, zegt Atletiekunie-directeur Pieke de Zwart.

De Atletiekunie sprak eerder dit jaar uit dat dat ze het toernooi naar Nederland wilden halen. De provincie Gelderland zegde zelfs 1,2 miljoen euro toe om samen met de Atletiekunie en de gemeente Apeldoorn het EK Indoor Atletiek in sportcomplex Omnisport te organiseren. De deadline voor de definitieve kandidatuur was 30 september. 

Draagvlak

De afgelopen periode heeft de Atletiekunie gekeken of er draagvlak was bij de diverse nationale en internationale betrokkenen. Volgens De Zwart van de Atletiekunie had Istanbul meer draagvlak. ,,Het doorzetten van het bid zonder deze signalen in acht te nemen zou onverstandig zijn”, vertelt De Zwart.

Apeldoorn heeft twee keer eerder naast het EK Indoor gegrepen. ,,We zijn tot de conclusie gekomen dat we in 2018 een goed bid hebben neergelegd voor de EK indoor 2021 dat desondanks niet werd beloond met toewijzing. Een soortgelijk bid hadden we gezamenlijk heel graag twee jaar later alsnog ten uitvoer gebracht”, zegt De Zwart, die ook aangeeft het besluit met pijn in het hart te hebben genomen. ,,Een internationaal atletiektoernooi geeft een enorme boost aan onze sport en brengt maatschappelijke en bedrijfseconomische vitaliteit in de regio.”

Teleurstellend

Gedeputeerde Jan Markink baalt ook. ,,Dit is heel teleurstellend. We hadden een goed plan, dan is het jammer om te merken dat je ondanks dat bij voorbaat weinig tot geen kans maakt. Aan de andere kant hoort dit ook bij de sportwereld. Er kwamen te veel signalen dat de internationale bond de voorkeur lijkt te geven aan het bid van het EK in Istanbul.”

Markink weet niet of er in de toekomst nog een poging gewaagd gaat worden om het evenement naar Apeldoorn te halen. ,,Dat is aan de atletiekunie. Het is te vroeg om definitief te zeggen dat wij een volgend bid weer steunen, maar we laten ons niet zomaar uit het veld slaan. We hebben een fantastisch indoor atletiek baan in Apeldoorn.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn