Volledig scherm
PREMIUM
De Ionity-keten is opgezet door Duitse autofabrikanten, maar ook andere merken auto's kunnen aangesloten worden. © Ionity

Auto in kwartiertje opladen nabij A1 Apeldoorn-Zuid

In Apeldoorn komt het eerste Ionity-snellaadstation in Nederland voor elektrische auto’s. Eigenaren kunnen daar binnen enkele minuten de accu van hun voertuig weer op peil brengen. Hoewel snelladen al op veel meer plekken kan, is dit volgens mobiliteits-deskundigen een zeer welkome toevoeging.

De voorziening komt bij het Shell-tankstation aan de Lange Amerikaweg, bij de op- en afritten Apeldoorn-Zuid van de A1. Ionity is een samenwerkingsverband van BMW, Daimler, Ford en Volkswagen Group (waar ook Audi en Porsche bij horen). De organisatie wil in heel Europa snelladers plaatsen.
Die zijn te gebruiken voor alle elektrische auto’s met een zogenoemde CCS-aansluiting, zo is de insteek. Volgens Ionity zorgen ze binnen 10 tot 15 minuten voor een accu die 80 procent vol zit; Shell repte eerder over 5 tot 8 minuten. Voor zover bekend is er echter nog geen auto in Nederland waar dat voor van toepassing is. Hoe hard het laden in de praktijk gaat, is namelijk afhankelijk van het type auto.
Het Apeldoornse station is het eerste resultaat van een samenwerking tussen Ionity en Shell. Er komen vier ‘high power’ opladers (350kW) en een gewone laadpaal, geeft Ionity-woordvoerder Paul Entwistle aan. De bedoeling is dat de voorziening eind februari te gebruiken is. Elke laadsessie kost 8 euro.

  1. Videobeelden van beschieting City Club in Apeldoorn geven details daders
    video

    Videobeel­den van beschie­ting City Club in Apeldoorn geven details daders

    De mannen die de City Club nachtclub op het Caterplein in Apeldoorn in de nacht van 7 november 2018 rond 3 uur hebben beschoten waren klein van stuk. Zo'n 1.70 m. schat de politie aan de hand van camerabeelden, die vanavond zijn vrijgegeven via het tv-programma Opsporing Verzocht. Een van hen, de schutter, trekt bovendien met zijn been en schoot met een pauze herhaaldelijk op de nachtclub, ondanks dat nabij gelegen horecazaken ook op dat moment geopend waren.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn