Bakkerij van der Wal Jolink op winkelcentrum De Maat aan de Imkersplaats is een van de slechts draaiende vestigingen. De bakkerijketen heeft daarom faillissement aangevraagd.
Volledig scherm
Bakkerij van der Wal Jolink op winkelcentrum De Maat aan de Imkersplaats is een van de slechts draaiende vestigingen. De bakkerijketen heeft daarom faillissement aangevraagd. © Kevin Hagens

Bakkerij van der Wal Jolink uit Apeldoorn vraagt faillissement aan: toekomst 70 medewerkers onzeker

Het Apeldoornse bedrijf Bakkerij van der Wal Jolink heeft het faillissement aangevraagd. Dat bevestigt directeur Peter van der Wal. De van oorsprong Apeldoornse bakkerij heeft in totaal dertien winkels, waarvan zes in Apeldoorn. Daarnaast zijn er twee in Deventer, één in Beekbergen en één in Epe. 

Ook in Elst, Gendt en Lent zijn er bakkerswinkels. Het personeel, zeventig man sterk in totaal, is  dinsdagavond ingelicht. Hun toekomst is ongewis.

Oorzaak van het faillissement is simpelweg het gebrek aan geld en hoge schulden, zegt Peter van der Wal. Het tekort is volgens hem met name veroorzaakt door vier winkels waar bakken geld bij moest. Hij kon er ook niet onder de huurcontracten uit. Het gaat om de twee vestigingen in Deventer, de vestiging aan de Imkersplaats (winkelcentrum De Maat) in Apeldoorn en de winkel in Gendt, een plaats ten noorden van Nijmegen.

Dweilen

Algemeen directeur Peter van der Wal van Bakkerij van der Wal Jolink.
Volledig scherm
Algemeen directeur Peter van der Wal van Bakkerij van der Wal Jolink. © Hoogveld Bart

Van met name de relatief nieuwe vestigingen in Deventer werd veel verwacht, zegt Peter van der Wal. ,,Maar de omzet in deze zaken, net zoals in de genoemde winkels in Apeldoorn en Gendt, bleven zo onder bij de verwachtingen, dat er erg veel geld naartoe moet. Het was dweilen met de kraan open. We hoopten nog de klappen met de goed draaiende winkels op te kunnen vangen, maar op een gegeven ogenblik is de portemonnee leeg. Helaas rest me nu niets anders dan het aanvragen van het faillissement.”

Van der Wal noemt overigens ook de afnemende broodconsumptie als oorzaak van de problemen. ,,Dertig jaar geleden aten Nederlanders nog 63 kilo brood per persoon per jaar. Nu is dat gedaald naar 49 kilo. Een forse afname dus”.

Curator

De verwachting is dat het faillissement aanstaande dinsdag in de rechtbank van Zutphen wordt uitgesproken. ,,Ik heb het dan niet meer in de hand. Dan is het aan de curator te onderzoeken wat er gaat gebeuren. Ik heb natuurlijk veel contacten in de bakkerijwereld en ik probeer nu alvast met andere partijen te kijken wat de mogelijkheden van een doorstart zijn en die dan zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar nogmaals, ik heb het niet meer in de hand.”  

De winkels zijn volgens Van der Wal in elk geval nog tot de zitting bij de rechtbank van aankomende dinsdag open.

Hofleverancier

De Apeldoornse Bakkerij van der Wal Jolink bestaat sinds 1911 en kreeg honderd jaar na de oprichting het predicaat hofleverancier. Nu dreigt er dus een einde te komen aan de onderneming.

Bakkerij van der Wal Jolink in 2015
Volledig scherm
Bakkerij van der Wal Jolink in 2015 © Foto Archief/Cees Baars
  1. Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspanning: ‘We zijn de chaos voorbij’
    PREMIUM

    Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspan­ning: ‘We zijn de chaos voorbij’

    De coronagolf op de Veluwe was nog maar net over zijn hoogtepunt, toen de Vion-slachterij een besmettingshaard bleek. In het oog van de storm moest de GGD Noord- en Oost-Gelderland dealen met crises binnen de crisis, terwijl het volgende megaproject voor de deur stond: massaal testen en traceren. Corona vraagt het uiterste van de GGD. ,,Heerde drukte ons met de neus op de feiten. Zo van: het gebeurt echt en het gebeurt hier.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn