Volledig scherm
Als het aan de Vuurwerkfederatie ligt, blijft dit beeld eeuwig bestaan. © ANP

Bang dat je straks geen rotjes en vuurpijlen meer af mag steken? Vraag een vuurwerkblije zone aan!

Ben je dol op het afsteken van vuurwerk en bang dat dat straks bij jou voor de deur niet meer mag? Dan kun je vanaf nu een vuurwerkblije zone aanvragen

Met dit initiatief opent de Vuurwerkfederatie de tegenaanval op onder meer de gemeente Apeldoorn. Die loopt in ons land voorop als het gaat om het verbieden van rotjes en vuurpijlen. Afgelopen week  besloot de Apeldoornse gemeenteraad als eerste in Nederland dat vuurwerk er na de komende jaarwisseling volledig in de ban gaat.  

Binnen 24 uur al meer dan 150 aanvragen

,,We speelden al langer met dit idee. Maar door de ontwikkelingen in Apeldoorn, hebben we er extra vaart achter gezet", zegt Rob Snijders van de Vuurwerkfederatie. Dus is het sinds zaterdag mogelijk om een vuurwerkblije zone aan te vragen. Binnen 24 uur was daar al meer dan 150 keer gebruik van gemaakt. ,,Een streefgetal? Dat vind ik lastig. Maar ik hoop in totaal zeker op 2500 uit te komen.”

Het aanvragen werkt vrij simpel. Je hoeft op de website alleen je gegevens achter te laten. In hoeverre is dat systeem waterdicht? Want stel dat je jaarlijks voor duizend euro de lucht in knalt en je naaste buurman een enorme vuurwerkhater is. Dan kun je doodleuk het formulier invullen, maar  er in dat geval natuurlijk allerminst sprake van een vuurwerkblije zone.  ,,Ik snap wat je bedoelt. We willen ook dat mensen met elkaar in overleg gaan en samen een gebied aanvragen”, reageert Snijders. ,,Aan de andere kant: bij het aanvragen van een vuurwerkvije zone bij een gemeente, gaat het ook zo.”

Minister velt finale oordeel

In Apeldoorn worden die dit jaar al ingevoerd. Of er definitief een streep gaat door het particulier afsteken van vuurwerk, is afhankelijk van het nieuwe Vuurwerkbesluit dat minister Ferd Grapperhaus komende maand neemt. Mocht dat voor de vuurwerkfans negatief uitpakken, dan zet de Vuurwerkfederatie mogelijk de gegevens van deze actie in. Maar in eerste instantie zijn die volgens Snijders bedoeld om letterlijk in kaart te brengen waar de mensen ‘gewoon’ vuurwerk af willen steken. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn