Volledig scherm
Het Raadhuisplein in Apeldoorn © Bob Bakker

Ben jij op zoek naar geluk? Verhuis naar Apeldoorn of Deventer

Woon jij in Apeldoorn of Deventer? Grote kans dat jij hartstikke gelukkig bent! Deze twee steden staan namelijk in de top tien van de meest gelukkige steden van Nederland.

Apeldoorn staat op plek 7, en Deventer op plek 10 van de lijst. De lijst is gemaakt door de Stichting Atlas voor gemeenten, die voor het eerst het geluksgevoel van de 50 grootste gemeenten in kaart heeft gebracht. Inwoners van deze gemeenten mochten een rapportcijfer geven aan hoe gelukkig ze zich voelen. 

Ongelukkig

In Lelystad voelen mensen zich minder gelukkig: deze stad staat juist in de top 10 van de minst gelukkige steden van Nederland. Volgens de Atlas zijn mensen in grote steden over het algemeen minder gelukkig dan in kleinere steden. In stedelijke gemeenten voelt 85 procent zich gelukkig, in niet stedelijke gemeenten ligt dat percentage op 89 procent.

,,Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er veel 'gelukzoekers' naar grote steden trekken. Mensen denken een ideale partner, een baan en nieuwe vrienden te vinden in de grote stad'', vertelt Roderik Ponds van de Atlas voor gemeenten. Als blijkt dat ze niet per se geluk vinden een grote stad, kan dat voor een verminderd gevoel van geluk zorgen.''  Ook speelt de hogere werkloosheid in grote steden een rol.

Factoren voor geluk

Volgens de Atlas zijn mensen die werken het gelukkigst. Het maakt daarbij niet uit of dat betaald werk is of vrijwilligerswerk. Ook de hoogte van het inkomen maakt voor het geluksgevoel niet per se uit. Daarnaast is het zien van vrienden en een goede gezondheid belangrijk voor het geluksgevoel.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn