Volledig scherm
Waartoe dienen de zeven struikelblokken bij het liefdesprieeltje? Wie het weet mag het zeggen, want de gids van het IVN weet het niet.

Berg en Bos door ogen van IVN

APELDOORN - Welke Apeldoorner is niet opgegroeid met Park Berg en Bos? De Laan der Verliefden, de grot onder de Jubileumlaan, het Stenenbankje en zeker Lumido.

Nu het park al een tijdje in renovatie is en de eerste delen klaar zijn, wandelt het IVN samen met belangstellenden door de sprengvallei en om de vijver.

"We gaan ook weer echt een werkgroep starten om meer te doen in Berg en Bos. Het is zo goed als we echt specialisten op een bepaald gebied hebben. Dan ken je echt elk paadje en boompje en kun je ook echt wat vertellen", zegt Thea Gottmer, die zondag samen met Bert van Es de eerste groep wandelaars begeleidt.

"We weten nog niet in welke frequentie we gaan wandelen in het Park. Dat gaan we binnenkort bespreken. We zijn natuurlijk afhankelijk van vrijwilligers."

Het gaat eerst naar het gedeelte dat nog niet gerenoveerd is. Want het IVN zou het IVN niet zijn als er stiekem niet net zoveel aandacht is voor bijzondere paddenstoelen als voor de historie.

Alhoewel? Onder de acacia die geen acacia is, worden herinneringen opgehaald aan de Acaciahal, waar decennia geleden mooie feesten plaatsvonden. "En veel tentoonstellingen", herinneren de oudere dames zijn. "Fuchsias bijvoorbeeld."

Maar Lumido komt op elk paadje weer boven. Bij het liefdesprieeltje, nu verscholen in de sprengvallei, ooit vol grandeur waar je je geliefde mee naar toe nam in het sprookjesachtig verlichte Berg en Bos.

Ooit moet dat weer, vinden de wandelaars. En daarom is het goed dat Lumido afgelopen seizoen weer opgestart is, rond de vijver. Dan kan later de vallei er ook bij komen.

Maar dan moet eerst ook de sprengvallei gerenoveerd worden. Nu is het er donker en zijn de paden gehavend. In het donker van de avond zou het onverantwoord zijn.

De groep loopt met een gangetje rond. Herinneringen worden opgehaald aan vervlogen tijden. "Willem Duijs trad ooit op bij Lumido, weten jullie nog?"

Anderen zijn niet speciaal voor de Berg en Bos wandeling gekomen. Heel pragmatisch, houden ze van wandelen. "Maar alleen doe je het niet zo snel. Ik kijk vaker waar het IVN naar toe gaat. Je steekt toch altijd weer wat op en de vrijwilligers weten veel", zeggen de vaste wandelaars.

Het eindigt op het vernieuwde uitkijkpunt. In het herfstzonnetje zijn alle kleuren mooi. De vijver schittert in al haar glorie, er rondomheen wandelen Apeldoornse gezinnen. Als vanouds.

Volledig scherm
Berg en Bos zoals iedereen het kent, met op de achtergrond de waterval.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn