Volledig scherm
PREMIUM
© ANP XTRA

Bewindvoerder moet in Apeldoorn echt aan de bak om mensen goed te begeleiden

Apeldoorn gaat proberen het kaf van het koren te scheiden onder de financieel bewindvoerders. De kosten voor dit soort (schuld)hulp zijn de afgelopen tien jaar geëxplodeerd. En op dit moment gaat niet elke bewindvoerder tot het gaatje om zijn klant te helpen.

Het gaat om zogenoemd beschermingsbewind. Als mensen niet zelf in staat zijn hun financiën goed te beheren, kan de rechter een bewindvoerder aanstellen. Voor huishoudens met een laag inkomen vergoedt de gemeente in principe die kosten. Al jaren stijgt die kostenpost fors voor de lokale overheid; iets waar overigens ook andere gemeenten mee te maken hebben. Om meerdere redenen krijgen namelijk meer mensen dan voorheen met dit soort bewindvoering te maken. Daarbij zijn ook nog eens de tarieven stevig gestegen. Zodoende zijn de kosten van iets meer dan 400.000 euro in 2012, gestegen naar een verwachte 2,2 miljoen euro dit jaar. Het aantal trajecten per jaar liep op van 228 in 2010 naar 1300 in 2018.

  1. Chaotische avondspits op A1 door reeks ongelukken zorgt voor lange files
    Update | Video

    Chaotische avondspits op A1 door reeks ongelukken zorgt voor lange files

    Op meerdere plekken liep het verkeer vanavond in de avondspits vast op de A1. In alle gevallen was sprake van ongelukken, die voor lange files zorgden. Op een gegeven moment meldde de ANWB een extra reistijd van 90 minuten. Bij Holten raakte de bestuurder van een personenauto ernstig gewond na een botsing met de vangrail. Ook was er een melding van ernstige verkeershinder bij de Voorthuizen in de rijrichting Apeldoorn.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn