Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Bewoners willen geen windenergie in de Beekbergsebroek

APELDOORN - Bewoners van de Beekbergsebroek bij Apeldoornd hebben zaterdag tijdens een "belevingsdag" hun zorgen uitgesproken over de plannen om in het gebied een windmolenpark te bouwen. De komst van drie windturbines noemt het actiecomité Beekbergsebroek - Windmolens NEE! 'niet langer irreëel nu het Apeldoornse energiebedrijf deA en windexploitant De Wolff denken over de bouw van drie grote windturbines met een tiphoogte van ruim 199 meter'

In een handtekeningenactie onder bewoners uit de buurt verklaart 82 % zich expliciet tegen de komst van windenergie. Vooral gemeenteraadsleden moeten volgens initiatiefneemster Marian Veldhuis worden doordrongen van de nadelen van windenergie. Tijdens een bewogen bijeenkomst werden de bezwaren breed uitgemeten. Van geluidsoverlast en gezondheidsrisico's tot gevaren voor ooievaars, buizerds en vleermuizen. Gedacht moet volgens de bezorgde bewoners worden aan betere locaties verder van woongebieden verwijderd. Als alternatief wordt een zonnepanelenstrook langs de A50 voorgesteld.

Wethouder Mark Sandmann van de gemeente Apeldoorn stelt een uitgebreide discussie met de bewoners in het vooruitzicht en zegt blij te zijn met de reacties. Ook directeur Michael Boddeke van Apeldoornse energiebedrijf deA zegt niet aan de uitwerking van de plannen te willen beginnen dan na een uirgebreide dialoog met de bewoners. Op 12 december een inspraakavond gehouden. Tijdens de behandeling van de plannen in de gemeenteraad zullen de bewoners uit het gebied gebruik maken van hun spreekrecht, garandeert Veldhuis.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn