bitcoins
Volledig scherm
bitcoins © Rob Engelaar

‘Bitcoinboef’ Berry van M. uit Apeldoorn opgepakt: zijn luxe leventje is voorbij

De 33-jarige man die vanochtend is opgepakt voor oplichting is de Apeldoorner Berry van M. Hij was eigenaar van de zelfverklaarde ‘eerste Nederlandse bitcoinfabriek voor particulieren’, Koinz Trading in Lelystad. 

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) hield Van M. vanochtend aan voor oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zou maar liefst twee miljoen euro hebben verdiend met het creëren (‘minen’) van het digitaal betaalmiddel bitcoins. 

Aangifte

Het bedrijf Koinz Trading  werd begin vorig jaar failliet verklaard door de Amsterdamse rechtbank. Van M. werd ook persoonlijk failliet verklaard. Klanten van de firma vroegen het faillissement aan omdat zij hun beloofde bitcoins niet kregen. De gedupeerden deden aangifte van oplichting tegen het bedrijf en oprichter Berry van M. Koinz verkocht via een zusterbedrijf computers aan particulieren en beloofde de machines bitcoins te laten produceren in een eigen gekoelde en beveiligde loods. Investeerders in miningcomputers zouden een rendement ontvangen van zo’n 0,3 bitcoin per maand (nu ongeveer 2000 euro). Uitbetaling van het rendement bleef uit en investeerders kregen hun miningcomputer niet terug. 

Gerechtigheid

Advocaat Jelmer de Vries laat namens de gedupeerden weten ‘verheugd te zijn met het nieuws’ dat Van M. is opgepakt. ,,Eindelijk schot in de zaak.’’  De Vries wil nu graag zo snel mogelijk weten of er nog geld over is voor zijn cliënten. ,,We hopen dat er snel duidelijkheid komt richting de gedupeerden, wat er precies met het geld gebeurd is. Uiteraard hebben wij de hoop dat zij er nog iets van terugzien.’’ Die kans is echter gering, zegt de advocaat. De gedupeerden zijn volgens De Vries vooral uit op gerechtigheid. Zijn firma vertegenwoordigt zo'n dertig van de honderd benadeelden. 

Luxe leven

Door zo’n honderd investeerders werd bij elkaar ruim twee miljoen euro ingelegd. Uit onderzoek door de FIOD en politie bleek dat er vermoedelijk nooit miningcomputers zijn aangeschaft. Het geld is overigens al op. Dat gaf de Apeldoorner uit aan allerlei luxe dingen zoals auto’s, motoren, reizen en gokken. Op zijn Facebook-pagina geeft Van M. aan dat hij in Dubai woont en op de foto staat hij trots te poseren met een knalrode Ferrari. 

De FIOD en politie doorzochten op 21 november 2018 al een woning en een bedrijfspand van de man. Hierbij werd beslag gelegd op administratie en luxe goederen zoals tassen, schoenen en een crossmotor. De administratie die van M. voerde is volgens de curator zeer summier, zo blijkt uit het faillissementsverslag van Koinz Trading.

Paulianeus handelen

De curator betichtte Van M. in juni 2018 al van ‘paulianeus handelen’. De curator kan zich beroepen op de ‘pauliana’ wanneer iemand in de schulden bezittingen voor een zeer laag bedrag verkoopt om ze uit handen van schuldeisers te houden. Van M. probeerde op het laatste moment tevergeefs nog zijn motor te verkopen.  

Sinds januari 2018 had Van M. al geen toegang meer tot zijn gehuurde kantoorruimte in Lelystad. Er werden dan ook geen bedrijfsactiviteiten meer waargenomen. Tot de bijna honderd crediteuren behoren onder meer het UWV en de fiscus, die nog 20 euro voor motorrijtuigenbelasting tegoed heeft. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn