Volledig scherm
Tom Fürstenberg © Jeroen Pol

Blok en Fürstenberg 'tekenen' de vrede

Kees Blok overweegt om in de Palestijnse kwestie niet langer de vergelijking met de bezetting van Nederland door Duitsland te maken. Daarnaast zal hij de term 'het Joodse ras' niet meer gebruiken. Dat zijn de uitkomsten van een bijeenkomst die dinsdagmiddag in de synagoge van Arnhem werd gehouden.

Blok kwam onlangs in botsing met Tom Fürstenberg, voorzitter van Stichting Joods Apeldoorn. Na een lezing van Blok tijdens de Vredesweek in Apeldoorn liepen de gemoederen hoog op. Blok is onder meer voorzitter van het pro-Palestijnse Kairos-Sabeel Nederland. Deze stichting staat voor 'gerechtigheid, vrede en verzoening in Palestina en Israël'.

Antisemitisme

Fürstenberg betichtte Blok na zijn lezing van antisemitisme. De beschuldiging wierp Blok verre van zich. De mannen bleven lijnrecht tegenover elkaar staan. Het dispuut was reden voor het Overlegorgaan van Joden en Christenen in Nederland om beide mannen aan tafel uit te nodigen. 

Fürstenberg zette de uitspraken van Blok nog eens op een rijtje. Die sprak op zijn beurt van een 'golf aan rare uitspraken die aan mij worden toegewezen'. 

Wehrmacht

De voormalig rechter militair gaf aan de rol van de Wehrmacht in het Nederland van 1940 te kiezen als vergelijk met die rol van Israël in Palestina, omdat dit 'dicht bij zijn toehoorders ligt'. ,,Ik kan het ook over Tibet en China hebben, maar dat zegt hier niemand iets.'' Blok gaf ook aan persoonlijk niet achter alle standpunten van Kairos-Sabeel, zoal verwoordt op de website van de stichting, te staan. ,,Ik ben ook lid van het CDA, maar ook die partij heeft standpunten waar ik me niet in kan vinden.''

Volledig scherm
Kees (Cornelis) Blok © Jeroen Pol

Over een aantal dagen geeft Blok weer een lezing. ,,U heeft u een goed punt als u aangeeft dat de vergelijking met de Duitse bezetter de discussie over de toekomst van Israël en Palestina vertroebelt'', aldus Blok. ,,Daar begeef ik me op glad ijs. Maar anderzijds vind ik het nog steeds relevant, dus moet ik nadenken over hoe ik het ga invullen. Toen ik sprak over het Joodse ras bedoelde ik de Joodse etniciteit, de Joodse cultuur. Daar zal ik me voortaan duidelijker over uitlaten, zodat er geen misverstand kan ontstaan. Leer elkaars gevoeligheden kennen.''

Meteen na afloop van het gesprek schudden Fürstenberg en Blok elkaar stevig de hand ten teken dat alle kou uit de lucht is.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn