‘Boerderijbrand op Hoge Veluwe ontstaan in de schoorsteen’

videoDe vuurzee die gisteravond een oude rietgedekte boerderij op De Hoge Veluwe verwoestte, is vermoedelijk ontstaan in  de schoorsteen.  Dat zegt Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst, directeur van het nationale park in Hoenderloo. 

Toen de brand uitbrak waren er vier mensen en een hond in het pand aanwezig. ,,Zij hadden de open haard aan. Hoewel de schoorsteen jaarlijks gecontroleerd wordt, bestaat het vermoeden dat de brand daarin is ontstaan.” 

Thuis

Het gezelschap werd gewaarschuwd doordat het brandalarm. ,,Ik ben blij dat ze het pand op tijd hebben kunnen verlaten.  Het gaat om parkrelaties van ons uit Nederland. Ze hebben de nacht uiteindelijk gewoon thuis doorgebracht.” 

Hoewel de in de as gelegde boerderij uit 1855 stamt, betreft het geen monumentaal pand. Van Voorst tot Voorst laat weten dat er op de plek van De Zwarte Berg een nieuw huis gebouwd wordt. ,,Dat wordt een hedendaags iets. Nabouwen past niet bij ons.”

Hij roept mensen op om vooral niet te gaan kijken bij de ravage. ,,Er is instortingsgevaar. Bovendien is het privéterrein. Ik hoop dat iedereen dat respecteert.”

Volledig scherm
Een vuurzee verwoest De Zwarte Berg, een boerderij die op de Hoge Veluwe dienst doet als logeeradres. © Maarten Sprangh

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn