Volledig scherm
© ANP

Boeren strijden vergeefs tegen slot op ontwikkeling Apeldoornse buurtschap Beemte Broekland

Veehouders in Beemte Broekland hebben vergeefs geprotesteerd tegen de gemeente Apeldoorn, die het agrarische gebied Beemte Noord op slot heeft gezet. De Raad van State besliste vandaag dat de Apeldoornse gemeenteraad terecht heeft bepaald dat er in het gebied tussen Apeldoorn en Epe geen enkele veestal bij mag komen.

Uitzondering bestaat alleen voor stallen met een uitstoot van nul gram ammoniak. 

Opmerkelijk is dat de Raad van State niet is ingegaan op het bezwaar van een veehouder aan de Werler die stelt dat zijn bedrijf minder waard wordt. De agrariër voerde vorige maand in Den Haag aan dat de gemeente geen aandacht heeft geschonken aan zijn financiële schade. In de uitspraak wordt slechts gewezen op een advies van de Commissie MER. 

Stikstof

Daarin staat dat op de overbelaste Natura 2000-gebieden Veluwe en Uiterwaarden IJssel de stikstofdepositie niet mag toenemen. Ook de gemeente zegt dat dit advies in het bestemmingsplan moest worden overgenomen. Bestaande veestallen mogen wel gewoon in gebruik blijven. In het gebied zitten acht veebedrijven.

Beemte was ooit aangewezen als landbouwontwikkelingsgebied (log). Veehouders die elders in de knel kwamen door woningbouwontwikkeling of natuurbeheer konden daar terecht. De landbouwontwikkelingsgebieden werden jaren geleden na veel procedures overboord gezet door de overheid.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn