Volledig scherm
Directeur Martien van Reen en teammanager Henk van Giessel van ROC Aventus openen samen met leerlingen officieel de Bouwacademie Apeldoorn.foto Maarten Sprangh

Bouwacademie: vaklui nodig

APELDOORN - Ondanks de stijgende werkloosheid in de bouwsector is het belangrijk dat er nieuwe vaklieden worden opgeleid.

Regiomanager Robert ter Hoek van Bouwend Nederland benadrukte het dinsdag bij de opening van de Bouwacademie Apeldoorn. Hij nam de honneurs waar voor Elco Brinkman, die op het laatste nippertje zijn komst afzegde. "Of het in 2015 is of in 2016 weet ik niet, maar er komt een omslagpunt. We hebben op termijn behoefte aan personeel dat opgeleid is in de bouw."

De Bouwacademie is een samenwerking tussen het bedrijf BouwStarters en opleidingscentrum ROC Aventus. Vroeger zaten techniekleerlingen van ROC één dag per week op school aan de Laan van de Mensenrechten, terwijl ze vier dagen per week aan het werk waren bij een bouwbedrijf. Dat is veranderd. Nu gaan de leerlingen hun theorielessen volgen bij de Bouwacademie aan de Sleutelbloemstraat. Teammanager Henk van Giessel van ROC Aventus: "De leerlingen worden veel directer begeleid omdat dit een kleine en vertrouwde omgeving is. Je kan snel ingrijpen als er iets misgaat. We geven de leerlingen een weerbaarheidstraining als ze met de opleiding beginnen. Hoe gedraag je je in de bouwwereld en hoe kan je je staande houden? We gaan uit van het positieve. Elke leerling heeft talenten. Die gaan we benadrukken. Niet meer zoals vroeger met het rode potlood aanstrepen wat niet goed is, maar juist benadrukken wat wel goed is."

Bij BouwStarters zijn circa 60 bouwbedrijven aangesloten, waar de leerlingen een werkplek krijgen. Op dit moment heeft de Bouwacademie Apeldoorn honderd leerlingen. Voor de nieuwe lichting hebben zich al veertig kandidaten gemeld. "Ik vind het moedig van ROC Aventus dat ze investeren in een opleiding buiten hun school", stelt bestuursvoorzitter Jan Pasop van BouwStarters.

"We willen niet vanuit de verdediging werken," zegt bestuursvoorzitter Gideon Alewijnse van ROC Aventus. "Techniekopleidingen zijn bijna niet te betalen. Daarvoor hebben we de samenwerking met het bedrijfsleven nodig. We moeten naar het bedrijfsleven toe als school. Ik verwacht dat in de bouw na het jaar 2015 in de regio 15.000 arbeidsplaatsen komen, als gevolg van de vergrijzing. We moeten nu investeren in goede opleidingen."

De Bouwacademie start binnenkort naast de dagopleiding met een cursus voor werklozen die een eigen bedrijf willen starten in de bouwwereld. Daarin zal met name aandacht worden besteed aan zaken als wetgeving, financieel beheer en debiteurenbeheer.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn