Volledig scherm
Stadhuis Apeldoorn. Foto Erna Lammers

Bouwhuis: steun voor Apeldoorn Buitenstad

APELDOORN - De concept-structuurvisie die het college heeft opgesteld, krijgt steun van diverse geledingen in de samenleving.

Dat bleek gisteravond tijdens een debat bij architectuurcentrum Bouwhuis. In de structuurvisie profileert Apeldoorn zich als Buitenstad.

Een groot deel van de discussie ging over de Apeldoornse binnenstad. Ook die zou kunnen meeliften op de nieuwe leus voor Apeldoorn. Niet zozeer door extra winkels, die de koopkracht van Apeldoorn te boven gaan, maar door mooie verblijfsplekken. Op die manier zou Apeldoorn zeker de concurrentie met Deventer of Zwolle aankunnen.

Zelfs oud-wethouder Hans Porringa, jarenlang voorvechter van de verstedelijking van Apeldoorn, legt zich erbij neer. ,,Laten we erkennen dat we het idee van Apeldoorn als stad moeten loslaten en erkennen dat we toch maar een dorp zijn. Ik heb vaak tegen dat dorpse gestreden, maar misschien had ik dat niet moeten doen.''

Porringa onderschreef daarmee het uitgangspunt van de nieuwe structuurvisie. In die visie zet het college juist in op wat Apeldoorn wel is, en niet op wat er ontbreekt. Het beste van twee werelden, is daarbij de conclusie. Stedelijke voorzieningen zijn er, maar wel in een atmosfeer van het dorp.

Gespreksleider Ed van Gent, in een vorig leven stedenbouwkundige van de gemeente Apeldoorn, wees op de leus van Bob de Bouwer. Kunnen we het maken? Nou en of. Hij adviseert de gemeente daarbij wel bij de eigen waarden te blijven, zoals ook in de structuurvisie is verwoord. ,,Probeer niet het zoveelste Deventer te zijn.''

Maar Apeldoorn moet van hem nog een stap verder. ,,We zijn een paleisstad met onze wegenstructuur die aan het paleis is opgehangen. In Engeland heb je winkels en wellness die iets met dat thema doen. Dat zou je ook hier moeten doen''.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Hoenderloo volgt voorbeeld burgerinitiatief Zuid doet Samen

  Hoenderloo volgt voorbeeld burgerini­ti­a­tief Zuid doet Samen

  Het burgerinitiatief uit Apeldoorn - Zuid, waarbij buurtbewoners de wijk rondgaan en mensen met elkaar in contact brengen, krijgt een vervolg in Hoenderloo. Onder de naam ‘Het Nieuwe Initiatief’ zijn vrijwilligers uit Hoenderloo begonnen met het organiseren van inloopochtenden voor inwoners van het dorp. Vier vrijwilligers uit Hoenderloo sloten deze week een opleiding tot buurtassistent bij de Buurtcoöperatie Apeldoorn - Zuid (Zuid doet Samen) af.
 2. Apeldoornse raadsleden worden nooit verwend
  PREMIUM

  Apeldoorn­se raadsleden worden nooit verwend

  Ze worden niet overladen met cadeaus. Laat staan dat ze geschenken van meer dan 45,- euro krijgen aangeboden. Maar toch staat er wel eens iets klaar voor Apeldoornse raadsleden, na afloop van een werkbezoek. Voor de Partij voor de Dieren is het van belang dat er in ieder geval geen dierlijke producten in zijn verwerkt. En de SP laat de goodiebag doorgaans staan. ,,Wij doen het voor een ideaal en zijn hierin niet belangrijker dan elke andere bezoeker of deelnemer.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn