Brandweer in de regio op pad tijdens 'zomerstorm’, bomen hebben het zwaar in Apeldoorn en Emmeloord

VideoDe brandweer is zaterdag her en der op pad gestuurd vanwege meldingen van stormschades. Het ging met name om afgebroken takken en omgewaaide bomen. ,,Een echte storm is het niet te noemen, maar hard waait het wel.”,  aldus de brandweer in Flevoland

Emmeloord

Aan het eind van de middag is de brandweer in Emmeloord gealarmeerd voor twee omgewaaide bomen over de doorgang van het fietstunneltje bij de rotonde Muntweg/Banterweg. Met een kettingzaag ging de brandweer de bomen te lijf, om zo het fietspad weer vrij te krijgen. Na een half uur was de klus geklaard. 

Volledig scherm
Men ging de bomen met een kettingzaag te lijf, om zo het fietspad weer vrij te krijgen © GinoPress B.V.

Apeldoorn

Aan de Germanenlaan in Apeldoorn zag een buurtbewoonster aan het begin van de avond een grote tak uit een boom afbreken en belde de brandweer. De brandweer heeft een aantal takken doorgezaagd. Met behulp een hoogwerker zijn de losse takken in de boom afgezaagd. 

Daar bleef het niet bij in Apeldoorn. Aan de Gunninglaan sneuvelde even voor negen uur een berk als gevolg van de heftige wind. De brandweer maakte de weg weer vrij. Een buurvrouw zag de boom langzaam op haar huis afkomen haar huis bleef gespaard. Alleen een net vernieuwd hek sneuvelde. 

Volledig scherm
Aan de Gunninglaan in Apeldoorn sneuvelde een berk als gevolg van de heftige wind © Gep Leeflang
Volledig scherm
Aan de Gunninglaan in Apeldoorn sneuvelde een berk als gevolg van de heftige wind © Gep Leeflang

Gespleten boom

Ook in Luttelgeest was een boom niet bestand tegen de ‘zomerstorm'.  Daar heeft de brandweer zaterdagavond langs de Lindeweg een boom omver gezaagd die was gespleten.  Na een korte analyse door de brandweer van Marknesse viel al snel het oordeel dat het het veiligste was om de hele boom om te zagen.  Een van de brandweerlieden trok hierop zijn zaagpak aan en waagde zich onder de boom.

Volledig scherm
Brandweer zaagt gespleten boom omver in Luttelgeest © Foto's ProNews

In Ugchelen werd de brandweer ook opgeroepen. Aan de Zuster Meyboomlaan is een berkenboom omgevallen en lag dwars over de weg. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd. 

Volledig scherm
Ugchelen © Foto: Persbureau Heitink

Verder kreeg de brandweer in Almere, Lelystad en op Urk enkele meldingen van stormschades te verwerken. De harde wind gaat later vanavond liggen, aldus het KNMI.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn