Volledig scherm
Van Lier met zijn vondst. © Rene van Lier

Brandweerman (55) doet tijdens routine-controle historische vondst in bunker

Een brandweerman uit Radio-Kootwijk heeft een historische vondst gedaan in een zogenaamde waterbunker bij zijn woonplaats. Hij was met een routinecontrole van de uit het interbellum stammende bunkers bezig toen nieuwsgierigheid de overhand kreeg.

Rene van Lier, al zestien jaar bij de brandweer vertelt: "We waren met het brandweer korps Hoog-Soeren de waterbunkers aan de binnenkant aan het controleren. Er zijn vijf van deze bunkers, verdeeld over het dorp Radio-Kootwijk. We wilden meten hoe groot ze zijn, en hoe het met het beton is gesteld. Dat is nog nooit gedaan. Vandaar dat ik nieuwsgierig was hoe ze er vanbinnen uit zouden zien. "

Samen met twee collega's ging Van Lier naar binnen: "We zijn gaan rondlopen in de bunker, die bleek zes meter lang drie meter hoog en ook drie meter breed. Er gaat wel vijftig kubieke meter water in. De waterbunkers worden gebruikt voor het bestrijden van bos- en heidebranden in en om Radio-Kootwijk.

Wat vond de brandweerman in de meer dan tachtig jaar oude bunker? "We vonden in het zuiggat van de bunker een Duitse helm uit de Tweede Wereldoorlog, behalve de helm lagen er ook twee lederen rantsoenhouders, eetgerei en andere voorwerpen."

De 'blusbunkers' zijn afgesloten met deksels die alleen de brandweer open kan maken. Ze worden door de lokale brandweer gebruikt omdat ze met het water van één bunker maar liefst tien keer een bosbrandvoertuig kunnen vullen met vierduizend liter water. Door de bunkers te gebruiken kunnen er dus snel veel brandweerauto's gevuld worden wanneer er bos of heidebranden in de omgeving bestreden moeten worden.

Volledig scherm
De vondst: een Duitse helm uit de Tweede Wereldoorlog, behalve de helm lagen er ook twee lederen rantsoenhouders, eetgerei en andere voorwerpen in de bunker. © Rene van Lier

Rene van Lier (55) woont zelf in Radio-Kootwijk. Hij komt al 45 jaar in het dorp en zit al 16 jaar bij het vrijwilliger Brandweerkorps van Hoog-Soeren. Ook is hij sinds 13 jaar lid van het beroeps Brandweerkorps Apeldoorn Centrum.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn