Volledig scherm
© Jeroen Pol

Brug de Freule dicht bij intocht Sint in Apeldoorn

APELDOORN - Zwaaien naar Sint Nicolaas vanaf de Freule is dit jaar verboden. De gemeente Apeldoorn wil met het verbod een mogelijk drama voorkomen. Door een in de brug ontdekte constructiefout is het te riskant om er grote aantallen mensen op toe te laten.

Volgens de gemeente is het vooral gevaarlijk op de twee rode 'zijvleugels' van de brug. Bij normaal gebruik vormen die geen gevaar, maar tijdens de intocht zijn ze een soort vip-terras waar iedereen wel zou willen staan. En dan zou het mis kunnen gaan, denkt de gemeente.

De gemeente is nu onaangenaam verrast door de constatering dat de verbinding over het Apeldoorns Kanaal een constructiefout bevat. Uitgerekend kort voor het moment dat duizenden kinderen, ouders en grootouders de intocht komen bekijken, manifesteert zich dat. Volgens gemeentewoordvoerder Toon Schuiling is het euvel aan het licht gekomen tijdens regulier onderzoek. Toen verdacht roest werd gesignaleerd in het frame van de brug werd besloten nader onderzoek in te stellen.

Dat werd uitgevoerd door ingenieursbureau Westenberg uit Harderwijk. Het bureau vindt dat er nog meer onderzoek nodig is maar adviseert de gemeente al wel geen grote aantallen mensen meer toe te laten op de 'vleugels'. Zaterdag van acht tot twaalf uur gaat de brug daarom dicht.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn