Fabien Prelle (links) en Tonny de Bont zijn klaar voor de verkoop.
Volledig scherm
Fabien Prelle (links) en Tonny de Bont zijn klaar voor de verkoop. © Maarten Sprangh

Brugwachtershuisje in Apeldoorn krijgt weer een nieuwe functie: als ijsloket

Als je het weet lijkt het hokje, met een beetje fantasie, zelf een op z’n kop gezet ijsje. Toch is de nieuwe functie van het brugwachtershuisje in het centrum van Apeldoorn best verrassend: mini-ijssalon. Café De Oude Haven geeft het karakteristieke hutje daarmee weer een nieuwe rol.

Het bouwwerkje aan de rand van de Deventerbrug heeft al meerdere functies gehad. Bij de opening in 1948 was dat nog een heel gewichtige. Vanuit hier werd het openen en sluiten van de brug geregeld, zodat schepen konden passeren. Het huisje en de brug zijn daarmee jonger dan je misschien zou verwachten. De vorige brug werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog opgeblazen.

Dat oorspronkelijke nut verloor het huisje nadat in 1972 een definitief einde kwam aan de scheepvaart op dit deel van het kanaal. Er volgde zo'n veertig jaar leegstand, totdat uitbater René Prelle van het naastgelegen café De Oude Haven een ingeving kreeg. Het werd een bijzondere plek voor een intiem diner of lunch. Nou ja, intiem - afgezien van het voorbijrijdende verkeer dan. En met Kerstmis 2018 propten twee Apeldoornse stellen zich er in voor een bijzondere gourmet-sessie, met zelf meegebrachte spulletjes.

Aanloop

Prelles zoon Fabien is nu op een nieuw idee gekomen. Met ingang van komende donderdag is er ijs te koop. ,,Softijs in allerlei soorten en maten, sunday, frisdrankjes’’, somt senior op. Gewoon, omdat het leuk is weer eens iets anders met het huisje te doen. Maar dat de reguliere horeca en dus ook De Oude Haven nog stil ligt, speelt natuurlijk ook een rol. Misschien levert dit nog weer wat inkomsten en in elk geval aanloop op. Daarover gesproken: het is vooral een afhaalpunt voor mensen die op de fiets of lopend voorbij komen. Stilstaan met de auto voor het hokje is geen aanrader, op de drukke Deventerstraat. ,,Die mensen kunnen het best even op de Baron Sloetkade parkeren’’, redeneert Prelle. IJshuisje De Brugwachter draait in elk geval deze zomer. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn