Volledig scherm
De rechtbank weer meer over L. weten voor de overval op een 68-jarige vrouw uit Apeldoorn inhoudelijk wordt behandeld. © ANP

Brute overval op welgestelde solitair levende vrouw (68) in december voor de rechter

De 29-jarige Niels L. uit Apeldoorn moet zich waarschijnlijk op 10 december verantwoorden voor de woningoverval op een 68-jarige kluizenaarster uit zijn woonplaats. Dinsdag was er een zogeheten pro forma-zitting in rechtbank Zutphen. Daar bleek dat het onderzoek nog loopt, maar wel op schema ligt.

L. overviel de vrouw op 20 maart, stelt de officier van justitie.  Het slachtoffer had een dure auto. De luxaflex voor de ramen zaten vaak dicht had en ze leefde vrij solitair. Daar heeft de verdachte haar juist op uitgekozen.

De dag voor de overval was hij aan haar deur geweest en had hij zich voorgedaan als enquêteur. Toen de vrouw aangaf dat ze geen tijd had, spraken ze af dat hij de volgende dag terug zou komen. Zo rond 15.00 uur vroeg de vrouw hem binnen en toen ging het gelijk mis.

Bankpas

L. mishandelde en bedreigde het slachtoffer diverse keren om de codes van de telefoon en de bankpas te bemachtigen. Daarbij zou hij ook een mes hebben gebruikt. Toen de vrouw de codes had gegeven, maakte de verdachte zich uit de voeten. Vervolgens pinde hij bij twee pinautomaten 4000 euro.

Het slachtoffer had hij vastgebonden met tape achtergelaten, maar zij wist zichzelf uiteindelijk te bevrijden en naar de buren te vluchten. Ze moest uiteindelijk met letsel aan hoofd en armen per ambulance worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

L.’s rechtszaak werd al eerder inhoudelijk behandeld door de Zutphense rechtbank, maar dat leidde niet tot een afronding. De rechtbank wilde namelijk eerst meer weten over de persoonlijkheid van de verdachte. Op de uitkomsten van dat onderzoek is het wachten nu. Naar verwachting kan de zaak op 10 december worden afgedaan.

De Apeldoorner vertelde tijdens de eerdere zitting dat hij de vrouw overviel om een huurschuld af te lossen. Hij zou een dubbelleven hebben geleid en zijn omgeving hebben wijsgemaakt dat hij een goed betaalde baan had. Maar in werkelijkheid had hij slechts wat bijbaantjes.

Volgens hem deelde hij tijdens de overval alleen een duw uit, waarna het slachtoffer viel. Maar daar was de officier van justitie het niet mee eens. ‘Uit de aangifte blijkt dat u het slachtoffer met haar hoofd tegen de grond heeft geslagen. Meerdere keren.’

Haar zus zei daarover: ‘Haar leven is voorgoed veranderd, een leven lang hard gewerkt voor wat een onbezorgde oude dag moest worden’. Het slachtoffer heeft nog steeds angsten en een gevoel van onveiligheid. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn