Volledig scherm
Bloemenatelier Knol aan de Deventerstraat mag geen bloemen vanuit de garage verkopen, maar de buren moeten het atelier wél accepteren op die plek. Buren vreesden aanloop van klanten. © ANP

Buren moeten bloemenatelier
in Apeldoornse garage accepteren

Bloemenatelier Knol aan de Deventerstraat in Apeldoorn mag absoluut geen bloemstukken vanuit de garage aan klanten verkopen, zo heeft de Raad van State woensdag in een definitieve uitspraak bepaald.

Knol mag wel bloemstukken in de garage maken en bij klanten bezorgen, maar die klanten mogen niet zelf in de garage bloemstukken kopen en meenemen. Want detailhandel is niet toegestaan, zo oordeelt de Raad in een conflict tussen de buren van het bloematelier en de gemeente Apeldoorn. Die verleende aan Knol een bouw(omgevings)vergunning om onder meer openslaande deuren en een glazen pui in de garage annex bloemenatelier aan te brengen. 

Overlast

De buren hadden al veel last van 'onbeschofte' klanten die met hun auto's de oprit blokkeerden. Zij vrezen nog veel meer overlast te krijgen als Knol de deuren open gooit en iedereen kan zien dat daar een bloemenatelier zit. Volgens de buren leidt dat tot nog meer aanloop van klanten en regelrechte detailhandel. 

Geur

De Raad van State stelt evenwel dat Knol zelf in de bouwaanvraag expliciet heeft aangegeven dat detailhandel niet plaats zal vinden. Net als voorheen maakt zij bloemstukken die elders worden afgeleverd. Verder betwijfelt de Raad of de buren veel last van de geur van bloemen zullen hebben. Misschien wel in hun eigen garage, die grenst aan het atelier, maar niet in huis, zeker als ze deur naar de garage dicht houden.

  1. Mark, Martijn en Jan zwepen het Apeldoornse publiek op tijdens beachvolleybalwedstrijden
    PREMIUM
    video

    Mark, Martijn en Jan zwepen het Apeldoorn­se publiek op tijdens beachvol­ley­bal­wed­strij­den

    'Here comes the boom! Here comes the boom, boom, boom boom!' Wie een wedstrijdje beachvolleybal bekijkt in het stadion op het Marktplein heeft grote kans na afloop nog een lange tijd rond te lopen met de leuzen van het volleybal in het hoofd. Het betrekken van het publiek bij de wedstrijden is een belangrijk onderdeel van de beachvolleybalsport. Een speciaal entertainmentteam zorgt voor de sfeer in het Apeldoornse stadion.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn