Volledig scherm
Bloemenatelier Knol aan de Deventerstraat mag geen bloemen vanuit de garage verkopen, maar de buren moeten het atelier wél accepteren op die plek. Buren vreesden aanloop van klanten. © ANP

Buren moeten bloemenatelier
in Apeldoornse garage accepteren

Bloemenatelier Knol aan de Deventerstraat in Apeldoorn mag absoluut geen bloemstukken vanuit de garage aan klanten verkopen, zo heeft de Raad van State woensdag in een definitieve uitspraak bepaald.

Knol mag wel bloemstukken in de garage maken en bij klanten bezorgen, maar die klanten mogen niet zelf in de garage bloemstukken kopen en meenemen. Want detailhandel is niet toegestaan, zo oordeelt de Raad in een conflict tussen de buren van het bloematelier en de gemeente Apeldoorn. Die verleende aan Knol een bouw(omgevings)vergunning om onder meer openslaande deuren en een glazen pui in de garage annex bloemenatelier aan te brengen. 

Overlast

De buren hadden al veel last van 'onbeschofte' klanten die met hun auto's de oprit blokkeerden. Zij vrezen nog veel meer overlast te krijgen als Knol de deuren open gooit en iedereen kan zien dat daar een bloemenatelier zit. Volgens de buren leidt dat tot nog meer aanloop van klanten en regelrechte detailhandel. 

Geur

De Raad van State stelt evenwel dat Knol zelf in de bouwaanvraag expliciet heeft aangegeven dat detailhandel niet plaats zal vinden. Net als voorheen maakt zij bloemstukken die elders worden afgeleverd. Verder betwijfelt de Raad of de buren veel last van de geur van bloemen zullen hebben. Misschien wel in hun eigen garage, die grenst aan het atelier, maar niet in huis, zeker als ze deur naar de garage dicht houden.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn