Volledig scherm
John Berends burgemeester Apeldoorn © gemeente apeldoorn

Burgemeester Apeldoorn verwijt kabinet gebrek aan regeren

Het kabinet moet meer doen om spanningen weg te nemen nu de samenleving 'aan alle kanten op scherp staat'. Dat vindt de Apeldoornse burgemeester John Berends. Met name in de Turkse kwestie is actie op het hoogste niveau dringend geboden, stelt hij.

Een week lang moest Berends spitsroeden lopen voor de herdenking van de mislukte Turkse coup, vandaag precies een jaar geleden. De bijeenkomst in zijn stad verliep rustig, maar het was een explosief onderwerp dat zo maar op 'Rotterdamse taferelen' had kunnen uitdraaien. In maart zag zijn collega Aboutaleb het onder zijn handen uiteen knallen, toen de Turkse minister Kaya provocatief naar Rotterdam reed en rellen ontstonden die de Nederlandse verhouding met Turkije nog verder onder druk zetten. 

Deze keer liep het goed af, maar het wachten is op de volgende burgemeester die moet dealen met de uitwassen van een problematiek die op nationaal niveau moet worden beteugeld, stelt Berends. Hij ziet  te weinig signalen dat het kabinet werkt aan de-escalatie. ,,Het kabinet moet op zoek naar normalisering van de verhoudingen want er ontstaat verkramping. Lokaal worden we met de gevolgen daarvan geconfronteerd.'' Op welke wijze het kabinet in actie moet komen, bijvoorbeeld door de gesprekken met Ankara te hervatten, zegt hij niet.

Verkramping

Signalen van 'verkramping' zag hij in de aanloop naar de herdenking. Turkse Nederlanders voelden zich niet vrij om openlijk voor hun mening uit te komen. Ook de relatie tussen autochtone Nederlanders en Turkse landgenoten wordt er niet beter op door de ruzie met Turkije, ziet hij. 

Niet alleen in de Turkse kwestie lijkt het kabinet zich onvoldoende bewust te zijn wat de lokale impact is als problemen niet adequaat worden opgelost, zegt Berends.  Zijn collega's in het zuiden van het land ondervinden dat rond de wietteelt, zegt hij, en zijn Puttense collega Henk Lambooij luidde onlangs de noodklok over de overlast door permanente bewoning van vakantieparken door arbeidsmigranten. Ook Lambooij benadrukte dat nationale problemen niet lokaal kunnen worden opgelost.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn