Volledig scherm
Buurtbewoners en leerlingen denken mee over hoe het nieuwe schoolplein van De Eendracht er uit moet gaan zien. © Leerplein055

Buurt denkt mee over nieuw, groener, schoolplein voor De Eendracht

De Eendracht en De Kosmos gaan voor een duurzaam en groener schoolplein. De openbare basisscholen van koepel Leerplein055 maken gebruik van de subsidie die de gemeente Apeldoorn hier voor beschikbaar stelt. Als de subsidie wordt toegewezen willen de scholen zo snel mogelijk starten met de werkzaamheden.

Veel schoolpleinen bestaan traditioneel uit stenen. Dat is in snel tempo aan het veranderen. Apeldoorn hecht veel waarde aan uitdagende schoolpleinen en stelt per goedgekeurde aanvraag maximaal 60.000 euro beschikbaar. De gemeente betaalt maximaal 70 procent van de totale kosten. Het restant wordt door de scholenkoepels zelf betaald.

Kleuterplein

Voor De Kosmos vraagt Leerplein055 niet het maximale bedrag aan. Dat komt omdat in eerste instantie alleen het kleuterplein een metamorfose krijgt. ,,Zo blijft er ruimte over om later ook een aanvraag te doen voor de rest van het schoolplein’’, legt Leerplein055-woordvoerster Madeleine Schouten in een toelichting uit. 

Ook buurtbewoners worden actief betrokken bij het nieuwe schoolplein van De Eendracht aan de Beeklustweg. Directeur Maurits Peverelli: ,,We vinden het belangrijk om verbinding tussen de kinderen in de school te zien, maar ook een goede verbinding met de buurt is voor ons belangrijk. We hebben van onze leerlingenraad, alle groepen, het team maar ook van buurtbewoners veel input gekregen voor het ontwerp.’’

Ontwerper

De schoolpleinontwerper voor de beide subsidieaanvragen van Leerplein055 is het in Beekbergen gevestigde Wilbrink Buitenspelen. De positieve ervaringen met Wilbrink Buitenspelen bij het ontwikkelen van uitdagende schoolpleinen voor twee andere scholen, obs Beekbergen en obs Sprengenpark, is aanleiding geweest om dit subsidietraject samen op te pakken.

Vanuit Apeldoorn Gezinsstad heeft de gemeente een subsidie ingesteld voor scholen om schoolpleinen uitdagender, groener en duurzamer te maken. Dat laatste kan bijvoorbeeld door het schone regenwater terug te geven aan de natuur. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn