Buurt over wapenvondst Otterlo: 'Wij hebben hier niets mee te maken'

videoBewoners van de bungalow in de bossen van Otterlo zeggen ‘van niets te weten’ na de politie-inval dinsdagochtend vroeg. Bij die inval zijn een aantal dienstpistolen teruggevonden die vorige maand werden gestolen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in Zutphen.

Zandweggetjes kronkelen langs een aantal particuliere huisjes, verscholen  in de bossen van Otterlo. Het terrein maakt een vredige, maar verlaten indruk. Een begroeid en verwaarloosd voetbalveldje langs één van de toegangswegen verraadt dat van veel activiteit geen sprake is.

Arrestatieteam

Een stukje verderop aan de Weversteeg ligt een met mos begroeide bungalow. Daar was het dinsdagochtend vroeg helemaal niet zo vredig. Een arrestatieteam viel binnen, vergezeld door tientallen politiemensen, digitaal rechercheurs en een drone. 

Jereno R. was thuis op het moment van de inval en is naar eigen zeggen van zijn bed gelicht en hardhandig tegen de grond gewerkt. Uiteindelijk zijn een onbekend aantal dienstwapens teruggevonden die eerder zijn buitgemaakt in een depot van Justitie in Zutphen. Eind juli zijn daar 25 dienstpistolen van gevangenbewaarders en 450 kogels van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) gestolen

Argwaan

Een dag na de inval is de rust wedergekeerd. Op het grindpaadje naar de bungalow staat een grijze Mazda Demio geparkeerd. Bij het hek telefoneert R. in het bijzijn van Laura van Hoeflaken, zijn moeder. ,,Wat doen jullie hier?”, vraagt hij wat argwanend vanachter het gaas terwijl hij ophangt. In het tuintje kwispelt ondertussen een grote Duitse herder.

Huisje binnengevallen

R., gekleed in trainingsbroek, bevestigt dat het huisje dinsdagochtend is binnengevallen. ,,Een arrestatieteam sleurde mij hardhandig over de grond", vertelt hij al drentelend. ,,De politie heeft mijn telefoon, PlayStation en schoenen in beslag genomen. Toen mocht ik gaan.” Over dienstwapens heeft hij alleen iets vernomen in de media. ,,Die lagen niet in het huisje.”

Quote

Op het moment van de inval was ik in Leeuwarden bij mijn vriend

Laura van Hoeflaken

Misverstand

De bungalow is eigendom van zijn moeder. ,,Op het moment van de inval was ik in Leeuwarden bij mijn vriend”, zegt Van Hoeflaken. ,,Mijn zoon past een aantal weken  op de hond.” Ze zegt stomverbaasd te zijn over de inval in haar bungalow. Van Hoeflaken woont er al ruim twintig jaar, waar officieel niet permanent mag worden gewoond. ,,Het moet een misverstand zijn. We hebben hier niks mee te maken.”

Verdachte?

De politie wil in het belang van het onderzoek weinig kwijt over de zaak. Volgens  woordvoerder Simen Klok is inderdaad iemand aangetroffen in de bungalow op het moment van de inval. ,,We kunnen niet zeggen of hij verdachte is in deze zaak.”

Volledig scherm
Otterlo, de woning aan de Weversteeg waar dinsdag een inval werd gedaan. © Eigen foto
Volledig scherm
De bewoners van deze bungalow in Otterlo zijn geschrokken van de inval dinsdagochtend vroeg. 'Dit moet een misverstand zijn.' © Herman Stöver

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn