Syrische asielzoekers die in 2017 verhuisden van hun tijdelijke opvang in Apeldoorn naar opvangplekken in Oss en Zeewolde.
Volledig scherm
Syrische asielzoekers die in 2017 verhuisden van hun tijdelijke opvang in Apeldoorn naar opvangplekken in Oss en Zeewolde. © Cees Baars

COA huurt vakantiehuisjes voor asielzoekers in Beekbergen, Eerbeek, Hoenderloo en Putten

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat het dertig vakantiehuizen gaat huren voor asielzoekers op zes verschillende Landal Greenparks. Het gaat daarbij om vakantieparken in Beekbergen, Eerbeek, Hoenderloo, Nieuw Milligen, Putten en een nog onbekende plaats.

Dat meldt de COA op haar site. De naam van de zesde plaats is nog niet vrijgegeven, omdat de dienst nog in onderhandeling is met de verantwoordelijke gemeente.

Tot december

Het COA meldt dat er per vakantiepark maximaal vijf gezinnen met statushouders worden opgevangen. ,,Zij zullen dichtbij de gemeente worden gehuisvest waar zij uiteindelijk worden geplaatst.’’

Het is daarbij de bedoeling dat de gezinnen tot december op de parken gehuisvest blijven en dat zij daar vast beginnen aan hun inburgeringscursus. Het COA huurde in 2016 overigens al eens vijf bungalows op het Landal bungalowpark (Rabbit Hill) in Nieuw Milligen.

Quote

Er zijn, ondanks de verlaagde instroom door de coronacri­sis, nog steeds duizenden nieuwe opvang­plaat­sen nodig’’

Centraal Orgaan opvang asielzoekers

Volle opvanglocaties

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers werkt in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en is verantwoordelijk voor plaatsing en opvang van asielzoekers, verspreid op locaties in heel Nederland, totdat over hun asielaanvraag is beslist.

De overheid is vanwege een gebrek aan opvangruimte naarstig op zoek naar extra opvangcapaciteit. De huidige opvanglocaties zitten vol, vorig jaar maakte het COA bekend dat het vijfduizend extra opvangplaatsen nodig heeft. ,,Er zijn, ondanks de verlaagde instroom door de coronacrisis, nog steeds duizenden nieuwe opvangplaatsen nodig.’’

600 in Apeldoorn

Eerder al, stemde de Raad van State in met een bestemmingsplan voor de komst van een nieuw asielzoekerscentrum (azc) in Apeldoorn waar maximaal zeshonderd asielzoekers mogen worden gehuisvest. 

Het COA begint daar naar eigen zeggen echter met de start van een azc voor vierhonderd asielzoekers. ,,Naar verwachting kunnen de deuren eind 2021 open.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn