Volledig scherm
Dichte mist kan voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. © Shutterstock

Code geel: dichte mist in midden en oosten van het land

Mensen die vrijdagochtend de weg opgaan, moeten rekening houden met dichte tot zeer dichte mist. In de provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel is het zicht 50 tot 150 meter. In het zuiden van het land, en dan met name in Limburg, is plaatselijk sprake van zeer dichte mist met minder dan 50 meter zicht.

Het KNMI heeft voor vrijwel heel het land code geel afgegeven met uitzondering van Friesland, Groningen en Drenthe. In de loop van de ochtend wordt het zicht beter en verdwijnt de mist. Tussen negen en tien uur vrijdagochtend moet de mist gaan oplossen. Vanuit het zuiden wordt droge en warme lucht aangevoerd, waardoor het snel zonnig wordt. 

Maar... het wordt beter

Terrasweer! In de tweede helft van de ochtend en vanmiddag ziet het er vriendelijker uit met op veel plaatsen perioden met zon. ,,Met veel zonneschijn en een middagtemperatuur van 13 graden in Den Helder tot plaatselijk 19 in Limburg is het vanmiddag volop lente”, aldus meteorologe Diana Woei van Weerplaza.

In het noorden breekt als laatste de zon door. De Waddeneilanden en kuststreken blijven gevoelig voor mist en lage bewolking. In het weekend wordt het minder zacht met in de nacht naar zondag kans op vorst aan de grond. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn