Bij Casa Bonita is één vrijstaand huisje gereserveerd voor coronapatiënten uit het Gelre Ziekenhuis, bij Randerode is een volledige etage ingericht voor dit doel.
Volledig scherm
Bij Casa Bonita is één vrijstaand huisje gereserveerd voor coronapatiënten uit het Gelre Ziekenhuis, bij Randerode is een volledige etage ingericht voor dit doel. © Jeroen Pol

Coronapatiënten uit het Gelre ziekenhuis Apeldoorn schuiven door naar Randerode en Casa Bonita

Zorg Groep Apeldoorn heeft twee geïsoleerde afdelingen vrijgemaakt voor de opvang van coronapatiënten. Vanaf vandaag zijn de twee afdelingen open, twee coronapatiënten zijn maandagochtend al geplaatst.

Het gaat om een etage met de naam Koudhoorn bij verzorgingshuis Randerode en om een losstaande woning bij Casa Bonita, op de afdeling Koningsbeek. Hier worden coronapatiënten verzorgd die uit het Gelre ziekenhuis komen. 

Het Gelre ziekenhuis heeft in samenspraak met de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland vorige week het verzoek om extra bedden gericht aan de Zorg Groep Apeldoorn.

Nog geen besmettingen

Tot nu toe hadden de verzorgingshuizen Casa Bonita en Randerode geen bewoners die positief getest zijn op het coronavirus. Om te voorkomen dat de bestaande bejaarde bewoners in de verzorgingshuizen besmet raken - door de aanwezigheid van patiënten van het Gelre ziekenhuis - is er een speciaal team geformeerd van verzorgend personeel. ,,Dit personeel wordt niet gemengd met het personeel dat op de normale afdelingen van Randerode en Casa Bonita werkt’’, zegt woordvoerder Bauke Muller van de Zorg Groep Apeldoorn.

Voor het runnen van deze nieuwe afdeling krijgt Zorg Groep Apeldoorn personele ondersteuning vanuit zusterzorginstellingen Atlant en KleinGeluk. Ook vanuit het Gelre ziekenhuis en de GGD zal af en toe personeel bijspringen op de nieuwe corona-afdelingen aan het werk zijn. Het is verboden patiënten te bezoeken die op de geïsoleerde corona-afdelingen verblijven. Het verplegend personeel draagt altijd mondkapjes, handschoenen, brillen en beschermende kleding.

Doorstroming

De maatregel om twee corona-afdelingen in te richten bij Casa Bonita en Randerode is genomen om ruimte te creëren voor het Gelre ziekenhuis, zodat patiënten vanuit daar kunnen doorstromen en er bedden op de intensive care van het Gelre ziekenhuis beschikbaar blijven voor mensen die zeer dringend medische zorg nodig hebben. 

In totaal zijn er nu 32 bedden beschikbaar voor de opvang van coronapatiënten uit het Gelre ziekenhuis: 6 bij Casa Bonita en 26 bij Randerode. ,,Indien nodig kunnen we opschalen, fysiek is daar de mogelijkheid en de capaciteit voor’’, zegt woordvoerder Muller.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn