Volledig scherm
Rutger Huisman richtte het platenlabel Younity Records op. Julian Black is de eerste deejay die hierop verschijnt. © Rob Voss

Dance-opleiding moet Apeldoorn hét centrum voor dancemuziek maken

APELDOORN - Apeldoorners Julian Wolters (28) en Rutger Huisman (21) willen dat Apeldoorn hét centrum voor dancemuziek wordt in Nederland. Met de oprichting van platenlabel Younity Record gaan ze daarvoor vechten.

Ze hebben nu zeven muzikale talenten onder contract, van wie ze muziek gaan uitbrengen.

Tweeënhalf jaar geleden richtte Wolters een school op voor de opleiding van deejays. Dutch DJ World heet de school, die onderdak heeft bij Markant in het Cultuurcentrum van Apeldoorn. "We krijgen leerlingen uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland", vertelt Wolters. "Uit Rotterdam, Groningen en natuurlijk Apeldoorn komen ze hier les volgen. Nederlandse dance heeft een goede naam in de wereld. Vijf van de tien beste deejays ter wereld komen uit Nederland."

"In Apeldoorn hebben we talent op dj-gebied", onderstreept Rutger Huisman. "Met het platenlabel gaan we de talentvolle deejays helpen. Echte fysieke platen brengen we niet uit. Dat is er tegenwoordig niet meer bij in de dancemuziek. Distributie is belangrijk. We proberen een sterk merk te worden, waar de muziekwereld niet omheen wil en kan."

Managerstaken
Platenlabel Younity Records gaat ook managerstaken uitvoeren voor de deejaytalenten. Daarvoor hebben ze het managementbureau Great Nation opgericht. Wolters en Huisman: "We gaan de deejays inhoudelijk helpen en bijsturen bij het maken van hun muziek. Maar ook zorgen dat hun muziek gedraaid wordt op de radio en via streamingdiensten als Spotify of Apple Music."

Jonge talenten
Drie jonge talenten komen de geluidsstudio van Dutch DJ World binnen. Het zijn deejay DUNCAN en deejayduo Playheart. Duncan de Jong (19): "Ik heb mijn studie facility management ervoor stopgezet. Nu ga ik mij voor 150 procent richten op een professionele carrière in de muziek. Ik wil ervan kunnen leven. Ik heb al een heleboel nummers gemaakt. Tegenwoordig heb ik altijd een usb-stickje in mijn rugzak waar mijn muziek op staat. Ik mocht een uur draaien in de Marquise Club in Stockholm en volgende zomer mag ik er nog een paar keer draaien. Het nieuwe platenlabel gaat me helpen verder bekend te worden, hoop ik."

Daan Eikelenboom (18) en Kiet Kruiskamp (18) vormen het deejayduo Playheart. Ze waren deze week nog te horen in de radioprogramma's van Hardwell en Nicky Romero op Radio538.

"Ik maak eerst de muziek en Daan kijkt of het geschikt is voor het dancepubliek," vertelt Kiet. "Omdat Daan dj is heeft hij daar meer kijk op. Ik hou heel erg van emotie en melodie in de muziek. Onze muziek heeft een blij geluid. De zangpartijen laten we inzingen door een zangeres in India. Die hebben we via een contact op internet leren kennen. Catze heet ze."

"Heb je het nummer al vastgelegd bij Buma?" onderbreekt manager Rutger hem. Nee, dat blijkt niet het geval. "Maar je bent al vijf keer gedraaid bij Radio538, dat is niet handig. Scheelt weer honderd piek. We gaan het meteen regelen."

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn