Volledig scherm
© anp

Datalek bij Apeldoorn: politiek oppert meldpunt

APELDOORN - Een intern meldpunt waar medewerkers van de gemeente anoniem datalekken, onzorgvuldig gedrag op het gebied van privacy en niet goed beveiligde digitale informatie kunnen melden.

De fracties van D66 en SGP in Apeldoorn denken dat het goed is dat de gemeente dit instelt. Ze gooien dit balletje op naar aanleiding van een datalek bij de gemeente waar deze krant vandaag over schreef.

Gemeentebestuur
Het burgerservicenummer van de burgemeester en wethouders van Apeldoorn is 'op straat' beland en coalitiepartij D66 en oppositiepartij SGP zijn daar zeker niet blij mee. Het is voor de twee fracties aanleiding om direct samen vragen te stellen aan het gemeentebestuur.

Volgens D66 en de SGP moeten datalekken en het schenden van de privacy worden voorkomen. Zeker omdat volgens hen door de gemeenteraad van Apeldoorn al meerdere keren aandacht is gevraagd voor het goed beveiligen van digitale informatie. Ook betreuren zij deze gang van zaken, omdat het de betrouwbaarheid van de overheid beïnvloedt. D66 en SGP willen daarom weren wat de gemeente doet om het beschadigde aanzien richting de Apeldoornse burgers te herstellen.

D66 en SGP willen weten of de lekken ontstaan door onzorgvuldigheid of dat er meer aan ten grondslag ligt.

Verbeteringen
Er is een speciale medewerker aangesteld om speciaal op dit vlak verbeteringen aan te brengen bij de gemeente, maar de twee fracties willen weten of die wel genoeg tijd en zeggenschap heeft om echt iets voor elkaar te krijgen. Verder willen D66 en SGP weten hoe wordt gecontroleerd of alle maatregelen effect hebben.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn