Volledig scherm
PREMIUM
Kasteel ter Horst in Loenen. © Maarten Sprangh

De broedertwist op kasteel Ter Horst in Loenen

De ene broer erft een heel kasteel, de andere broer eindigt in een verzakte chaletcaravan. En dan beklimt de arme broer het kasteel en lost een schot. Is het een moordaanslag of een schreeuw om hulp?

,,Als ik mijn broer Alexander voor de auto krijg rij ik ‘m dood”, zegt Justus Russelman in de zomer tegen een collega. Hij is 57 en komt op de keien te staan bij papierfabriek De Hoop, waar hij zijn dagen slijt als heftruckchauffeur. Op zijn laatste werkdag zegt hij: ,,Ik heb niks meer te verliezen en niks meer te verantwoorden ook.” Dat is maar al te waar. Zijn wieg stond in Kasteel ter Horst in Loenen, waar hij werd geboren met een zilveren lepel in de mond. Maar Justus wordt uit de schoot van de familie verdreven en erft als zijn vader in 1995 overlijdt, niks van het kasteel of de gemengde bossen in de buurt: alle have en goed gaat naar de jongste broer Alexander. Justus eindigt met zijn broer Henk – die ook uit de gratie is geraakt - in een povere stacaravan op camping De Marshoeve te Loenen – hemelsbreed anderhalve kilometer van het kasteel. Ook Henk werkt in de papierfabriek: ook hij rijdt op de heftruck tot hij in 2009 overlijdt – hij is pas 51 jaar.

  1. Wat als Rembrandt de schoolfotograaf was? In Twello weten ze het
    PREMIUM

    Wat als Rembrandt de schoolfoto­graaf was? In Twello weten ze het dankzij Apeldoorn­se Michelle

    Er is bijna geen basisschool die dit jaar geen aandacht besteedt aan Rembrandt. In het jaar dat de grote schilder 350 jaar dood is en er landelijk negentien grote tentoonstellingen gehouden worden tekent elk kind z'n eigen Rembrandt. Er gingen 60.000 basisschoolkinderen naar het Rijksmuseum. Op basisschool de Kleine Wereld in Twello gaan ze nog een stapje verder: groep 5 en 8 gingen samen naar het Rijks. Leefden zich in in de grote schilder en de Gouden Eeuw, en gingen vervolgens op de foto: Hoe zou Rembrandt dat gedaan hebben? Zes van hen vertellen:

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn