Volledig scherm
PREMIUM
De Naald aan de Zwolseweg in Apeldoorn. © Pim Velthuizen

De Naald in Apeldoorn: in één klap een beladen monument

De Naald is al decennia een rijksmonument. Maar de obelisk kreeg pas echt bekendheid toen Karst Tates op 30 april 2009 na zijn dodemansrit tegen het hekwerk van het 17 meter hoge bouwsel strandde. ,,Het is een triest landmark geworden’’, concludeert kunsthistoricus Paul Rem.

Volledig scherm
Paul Rem: ,,De Naald staat symbool voor een heel erge tragedie. Want het drama is natuurlijk niet uit te wissen.” © Foto: paulrem.com

 ,,De Naald staat symbool voor een heel erge tragedie. Want het drama is natuurlijk niet uit te wissen.” De conservator van het naastgelegen Paleis Het Loo is echter blij dat er schuin tegenover De Naald nu ook een monument is. De granieten bak met glazen ballonnen is er in 2010 geplaatst ter nagedachtenis aan het drama. ,,Anders was De Naald helemáál zo’n schuldig monument. Dat is het nu niet.”

  1. Máxima helpt Apeldoornse meesterbinder Miranda: ‘Ik denk dat zij mij begrijpt’
    PREMIUM
    Video

    Máxima helpt Apeldoorn­se meesterbin­der Miranda: ‘Ik denk dat zij mij begrijpt’

    Het verhaal van de Apeldoornse meesterbinder Miranda ter Voorde (44) en haar bedrijf Meesterlijk Geschikt (ze belooft met haar bloemen, planten en bomen ‘een wauw gevoel in elke winkel’) leest als een succesverhaal. Maar nu weet ze het even niet meer. Dus riep zij donderdag op bedrijven-event nlgroeit in Apeldoorn hulp in van koningin Máxima. ,,Ik denk dat zij mij, dat zij ondernemers begrijpt.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn