Volledig scherm
© Maarten Sprangh

Deel Wenum Wiesel zet advocaat in tegen komst arbeidsmigranten

Een groep inwoners van Wenum Wiesel heeft een advocaat in de arm genomen om de komst van arbeidsmigranten in Huize Vrijland tegen te houden.

Dat complex, aan de Elburgerweg, was decennia in gebruik door een geloofsgemeenschap. Het heeft nu geen gebruiker. Een plan om er vluchtelingen met verblijfsvergunning in onder te brengen haalde het uiteindelijk niet, omdat de eigenaar de ruimtes niet op tijd aan alle (brandveiligheids)eisen kon laten voldoen.
Het in Rotterdam gevestigde bedrijf Faciloo wil nu in Vrijland 100 tot 130 arbeidsmigranten laten wonen. Het zou met name gaan om Litouwers.

Oplossing

Veel inwoners van Wenum Wiesel hebben bezwaren tegen dat plan. Dat bleek onder meer uit een rondgang van deze krant door de buurt, en tijdens een drukbezochte informatieavond. Een aantal van hen wil de uitvoering ervan voorkomen via juridische weg. Volgens een van de initiatiefnemers hebben zich inmiddels meer dan 90 mensen bij hen aangesloten. ‘De buurt begrijpt dat er een oplossing moet komen voor het leegstaande pand aan de Elburgerweg 53 maar vindt de huidige plannen absoluut niet passen binnen onze leefomgeving', beschrijft een woordvoerder. ‘We zijn zeker bereid te zoeken naar en mee te denken over een passende oplossing.’
Een ander deel van de inwoners van Wenum Wiesel heeft geen probleem met de komst van de nieuwe bewoners.

Afwachten

De Dorpsraad Wenum Wiesel wacht de ontwikkelingen vooralsnog af, geeft vice-voorzitter Nico van der Horst aan. ‘De Dorpsraad zal, net als iedereen, moeten afwachten of de initiatiefnemer, gegeven het verloop van de info-avond, zijn plan officieel nog gaat indienen.’ 

Faciloo laat voorlopig weinig los over de plannen en de stand van zaken. ‘Op dit moment is er niets te melden. Wij zijn er nog mee bezig’, is de reactie van Faciloo-eigenaar Jan Loonstijn op een aantal vragen.
De gemeente Apeldoorn staat in principe positief tegen de huisvesting. Ze wacht echter op de volgende stappen van de initiatiefnemer.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn