Volledig scherm
Een oefening van militairen op de kazerne in Ermelo waar onlangs onderzoek is gedaan naar hitteletsel. © Rob Voss

Defensie spijkert 200 instructeurs op kazerne Apeldoorn bij over hitteletsel

Tweehonderd instructeurs en leidinggevenden op de Marechaussee-kazerne in Apeldoorn krijgen de komende week extra les in hitteletsel. Met de zomer voor de deur leren zij in een vier uur durende sessie hoe om te gaan met oververhitting bij militairen.

Onlangs bleek uit een vertrouwelijk onderzoeksrapport dat de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn grote fouten heeft gemaakt rond een dodelijk hitteletsel-incident. Marechaussee in opleiding Kelvin Bosman (20) overleed in de zomer van 2016 aan de gevolgen van een oververhitting. Uit onderzoek bleek dat op de kazerne geen medische hulp aanwezig was en dat Bosman niet werd gekoeld. 

Bij een hitteberoerte kan het lichaam bij intensieve inspanning warmte moeilijk kwijt waardoor oververhitting optreedt. De afgelopen vijf jaar kwam dat bij ruim 50 militairen voor, ontdekte de Stentor.

Bijspijkeren

Defensie laat desgevraagd weten dat de afdeling Trainingsgeneeskunde en Trainingsfysiologie (TGTF) de komende week tweehonderd instructeurs en leidinggevenden die op de Apeldoornse kazerne werken bijspijkert over het fenomeen hitteletsel. Het is volgens de krijgsmacht onderdeel van een ‘fundamentele preventieve aanpak tegen hitteberoertes’. 

Tijdens de training - die vier uur duurt - krijgen leidinggevenden die werkzaam zijn op de Marechaussee-kazerne  in Apeldoorn les in het herkennen van oververhitting bij militairen, welke maatregelen er moeten worden genomen en wat je er aan moet doen. Hoewel de cursus is toegespitst op de Marechaussee krijgen instructeurs op de andere kazernes van Defensie ook extra les.

Blij

De Marechausseevereniging is tevreden over de aanpak. ,,Het is een goede zaak dat er meer aandacht komt voor hitteletsel”, reageert voorzitter Sven Schuitema. Hij benadrukt dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende eenheden binnen Defensie. ,,Juist daarom is die differentiatie zo belangrijk waarbij de cursus is gefocust op de de trainingen die de Marechaussee uitvoert.”  

  1. LIVE | Kamerleden keihard in debat marinierskazerne: ‘Schandelijk, Zeeland is bedonderd en vernederd’
    video

    LIVE | Kamerleden keihard in debat mariniers­ka­zer­ne: ‘Schande­lijk, Zeeland is bedonderd en vernederd’

    De Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor de manier waarop staatssecretaris Barbara Visser met Zeeland is omgegaan in de kwestie rond de marinierskazerne. Ze ligt onder vuur omdat ze Zeeland ‘bedrogen en voorgelogen’ zou hebben, aangezien de mariniers nu naar Apeldoorn gaan. Vooralsnog lijkt haar positie niet in gevaar: de oppositie denkt voorlopig ‘slechts’ aan een motie van afkeuring - een soort gele kaart.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn