Volledig scherm
PREMIUM
Onder meer het Nationaal Defilé was in 1995 een groot feest in Apeldoorn. © Tom van Dijke

Defilé met veteranen in Apeldoorn is definitief geschiedenis, nieuw bevrijdingsevenement bij Het Loo

Apeldoorn viert volgend jaar 75 jaar bevrijding met een tweedaags evenement bij Paleis Het Loo. De organisatie hoopt op de komst van nog enkele Canadese veteranen - maar een defilé zit er niet meer in.

Apeldoorn heeft een naam als het aankomt op het vieren van de bevrijding. In 1985, 40 jaar na dato, kwam een grote groep oud-strijders naar de hoofdstad van de Veluwe voor een ‘streetparade’. De veteranen - vooral Canadezen - kregen een heldenontvangst en dat herhaalde zich bij latere kroonjaren. De defilés groeiden uit tot een compleet volksfeest vol bijzondere ontmoetingen en emoties. Het werd een nationaal evenement: in 1995 juichten zo'n 200.000 mensen langs de route de toen nog duizenden veteranen toe. En aan de andere kant van de Atlantische Oceaan werd Apeldoorn een begrip. Canadese tv-zenders deden verslag van de tochten en veteranen keken uit naar een volgende Nederlandse ontvangst.

  1. Gezelligheid en een goed salaris, dan komen vakantiewerkers wel, weten ze bij Van Dijk Kampen
    PREMIUM

    Gezellig­heid en een goed salaris, dan komen vakantie­wer­kers wel, weten ze bij Van Dijk Kampen

    Hoe krijg je 2000 jongeren zo ver dat ze in hun zomervakantie voor je willen werken? Bij Van Dijk Educatie in Kampen hebben ze het antwoord gevonden: zorgen dat ze het gezellig hebben en leuk kunnen verdienen. Zo krijgt het bedrijf in de zes weken durende zomerpiek alle plekken gevuld, terwijl volgens analyses van onder meer uitzendorganisatie Randstad Groep de krapte op de arbeidsmarkt ‘een historisch hoogtepunt’ heeft bereikt.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn