Volledig scherm
PREMIUM
Onder meer het Nationaal Defilé was in 1995 een groot feest in Apeldoorn. © Tom van Dijke

Defilé met veteranen in Apeldoorn is definitief geschiedenis, nieuw bevrijdingsevenement bij Het Loo

Apeldoorn viert volgend jaar 75 jaar bevrijding met een tweedaags evenement bij Paleis Het Loo. De organisatie hoopt op de komst van nog enkele Canadese veteranen - maar een defilé zit er niet meer in.

Apeldoorn heeft een naam als het aankomt op het vieren van de bevrijding. In 1985, 40 jaar na dato, kwam een grote groep oud-strijders naar de hoofdstad van de Veluwe voor een ‘streetparade’. De veteranen - vooral Canadezen - kregen een heldenontvangst en dat herhaalde zich bij latere kroonjaren. De defilés groeiden uit tot een compleet volksfeest vol bijzondere ontmoetingen en emoties. Het werd een nationaal evenement: in 1995 juichten zo'n 200.000 mensen langs de route de toen nog duizenden veteranen toe. En aan de andere kant van de Atlantische Oceaan werd Apeldoorn een begrip. Canadese tv-zenders deden verslag van de tochten en veteranen keken uit naar een volgende Nederlandse ontvangst.

  1. ‘Miss Radio Kootwijk’ en supervrijwilliger Coby vindt het druk worden in haar geliefde dorpje
    PREMIUM

    ‘Miss Radio Kootwijk’ en supervrij­wil­li­ger Coby vindt het druk worden in haar geliefde dorpje

    De oude zendinstallatie van Radio Kootwijk voor directe telefoonverbinding met Indonesië is geschiedenis geworden, maar vrijwilligster Coby de Haan is na 65 vrijwilligersjaren nog steeds actief bij het Kootwijker dorpsleven betrokken. ,,Hallo hallo Apeldoorn, hier Radio Kootwijk’’, waarschuwt de oud-voorzitter van de plaatselijke dorpsraad: ,,We gunnen toeristen al het moois van onze natuur, maar het zijn er zoveel en het wordt zo ontzettend druk in ons dorpje!’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn