Den Eikenboom in Loenen kan weer gaan glanzen

videoLoenen krijgt een van z'n gezichtsbepalende panden in volle glorie terug. Café Den Eikenboom wacht een grondige opknapbeurt én wordt weer een horecazaak. 

Den Eikenboom staat aan de Beekbergerweg en is een blikvanger als je over die weg het dorp binnen rijdt. De laatste jaren echter steeds minder een blikvanger om trots op te zijn. Nadat de slijterij aan de zijkant van het gebouw al was gesloten, ging ook in het café de kaars langzaam uit. Inmiddels is de staat van onderhoud slecht en dus straalt Den Eikenboom steeds meer vergane glorie uit.

Gloriejaren

En nu het goede nieuws: het wordt beter. Eigenaar Fred Janssen laat het fameuze pand restaureren. Om het zoveel mogelijk terug te brengen naar hoe het er in z'n gloriejaren uitzag. ,,In 1803 is Den Eikenboom begonnen als logement en boerderij. Het was lang een echte pleisterplaats. 215 jaar cultureel erfgoed, dat gooi je niet weg.''

Slapen

Het is de bedoeling van Janssen het gebouw er weer uit te laten zien zoals het er rond 1900, 1910 bij stond. ,,Dat betekent dat de elementen die in de jaren zeventig zijn toegevoegd, weggaan.'' Zoals de zaal die naast het hoofdgebouw staat. Ook de kapschuur achter het complex zal verdwijnen. In het hoofdgebouw komt weer horeca. ,,Eten, drinken en slapen. Net als hier vroeger gebeurde.''

De restauratie komt op een mooi moment: de gemeente Apeldoorn is van plan het gebouw tot gemeentelijk monument te bestempelen. 
Omwonenden zijn blij dat het gebouw weer opgeknapt wordt, en dat Den Eikenboom zijn oude functie terugkrijgt.

Volledig scherm
Den Eikenboom, een nu leegstaand café in Loenen. © Rob Voss

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn