Volledig scherm
Fietsers in Kroondomein Het Loo. Omdat de natuur op de Veluwe zwaar onder druk staat, onder meer vanwege de neerslag van stikstof, willen samenwerkende partijen in die regio forse ingrepen plegen. Zo moeten er bijvoorbeeld nieuwe fiets- en ruiterpaden komen om het publiek weg te houden van kwetsbare plekken. © Rob Voss

Den Haag pompt tientallen miljoenen in Oost-Nederland: van ruiterpaden tot werkgelegenheid

Oost-Nederland krijgt 50 miljoen euro uit Den Haag. De Veluwe, de Regio Zwolle en de Cleantech Regio (Apeldoorn-Deventer-Zutphen) profiteren daarvan. 

Het Haagse geld komt uit de pot voor de zogeheten ‘regiodeals’. In totaal kon het kabinet voor heel Nederland 180 miljoen euro verdelen. Dat hiervan 50 miljoen naar Oost-Nederland gaat, zien de provincies Gelderland en Overijssel als erkenning voor het economisch belang van het Oosten. 

Natuur onder druk

De regio’s gaan het geld inzetten voor onder meer de verduurzaming van de regionale economie, de doorstroom op de arbeidsmarkt en het toekomstbestendig maken van de Veluwe. Omdat de natuur op de Veluwe zwaar onder druk staat, onder meer vanwege de neerslag van stikstof, willen samenwerkende partijen in die regio forse ingrepen plegen. 

Vakantieparken

Zo moeten er bijvoorbeeld nieuwe fiets- en ruiterpaden komen om het publiek weg te houden van kwetsbare plekken. Ook zijn er plannen voor nieuwe toegangspoorten en het verduurzamen van vakantieparken. Verder kunnen bedrijven die te veel stikstof uitstoten, worden uitgekocht. Hiervoor komt 12,5 miljoen euro beschikbaar. 

Regio Zwolle

Het rijk investeert 22,5 miljoen euro in de Regio Zwolle.  Het geld gaat naar tientallen gemeenten. Die investeren samen een veelvoud van dit bedrag in onderwijs, woningbouw, toerisme en het bedrijfsleven. De Cleantech Regio krijgt 7,5 miljoen om in de acht deelnemende gemeenten ( Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen) te investeren in onder meer de energietransitie. Behalve naar de Regio Zwolle, de Veluwe en de Cleantech Regio gaat ook Haags geld naar de Fruitdelta in de Betuwe. 

Waardering

Gedeputeerden van Gelderland en Overijssel, Jan Markink en Eddy van Hijum, reageren verheugd: ,,Dit is een erkenning van de regering voor het belang van deze projecten in Oost-Nederland: we creëren daarmee brede welvaart voor inwoners en kansen voor toekomstige bedrijven. Maar het is ook een waardering voor de unieke samenwerking tussen alle partijen in dit deel van Nederland.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn