Stichting Derdehands verzamelt spullen die in Nederland overbodig zijn, en stuurt die naar landen met grote armoede. Op 1 april moet de stichting haar onderkomen verlaten. Zicht op een nieuwe plek is er nog niet.
Volledig scherm
Stichting Derdehands verzamelt spullen die in Nederland overbodig zijn, en stuurt die naar landen met grote armoede. Op 1 april moet de stichting haar onderkomen verlaten. Zicht op een nieuwe plek is er nog niet. © Kevin Hagens

Derdehands Apeldoorn vreest voor einde bij gebrek aan geschikt pand

Samen zorgen ze ervoor dat, naar eigen zeggen, jaarlijks ruim 200.000 kilo aan spullen een tweede leven krijgt in armere delen van de wereld. Om dat te kunnen blijven doen is wel opslagruimte in Apeldoorn nodig - en daar knelt het voor de stichtingen WHOE en met name Derdehands.

Beide Apeldoornse organisaties zorgen ervoor dat spullen die hier overbodig zijn geworden, terecht komen op plekken waar mensen er iets aan hebben. WHOE transporteert zelf de goederen naar Oekraïne. Derdehands werkt als schakel; ze neemt spullen in en speelt die door aan organisaties en hulpverleners die er een goede bestemming voor hebben.

Knijpen

Die organisatie zit nu het meest omhoog. Derdehands moet uiterlijk 1 april vertrekken uit het huidige onderkomen: een voormalige kleuterschool aan de Imkersplaats. Sinds die boodschap een paar maanden geleden kwam zijn makelaars en woningcorporaties benaderd, lijntjes via-via uitgegooid, de gemeente Apeldoorn - die ook het huidige pand aanbood - is om hulp gevraagd. Tot nu toe is er geen nieuwe plek gevonden en het bestuur begint ‘em zo langzamerhand te knijpen. ,,Het water staat ons aan de lippen.’’ Binnenkort stopt de vrijwilligersorganisatie al met het aannemen van nieuwe goederen.

Efficiënt

De stichting WHOE kent het belang van goede huisvesting. Die organisatie heeft geen acuut probleem, maar hoopt wel op een nieuw onderkomen waar het efficiënter werken is, vertelt zegsman Ben van der Velden. ,,We groeien uit ons jasje. Op onze huidige plek moeten we iets soms vijf keer verplaatsen voor het op z'n plek ligt.’’
Bovendien is er veel voor te zeggen om WHOE en Derdehands bij elkaar te huisvesten, vinden beide organisaties. Dat komt de samenwerking - vooral de uitwisseling van bruikbare hulpgoederen - ten goede. Derdehands heeft zo’n 200 tot 300 vierkante meter nodig. Met WHOE erbij gaat het om zo’n 1000 vierkante meter.

Inkomsten

Derdehands heeft in haar bestaan op drie plekken gratis onderdak gevonden. Het zou mooi zijn als dat opnieuw lukt, zeggen bestuursleden Marleen Turner, Dirk Weltevreden en Jannie van Gent. Er zijn volgens hen wel pogingen gedaan om inkomsten te genereren, maar dat leverde niets op. Als zich een locatie aandient waar ook WHOE bij kan intrekken, dan kan die stichting wel iets van huur overbrengen. ,,Maar dan heb je het niet over 25.000 euro per jaar’’, beschrijft Van der Velden de krapte van de begroting.

Zowel het WHOE-bestuur als dat van Derdehands verbaast zich. ,,Er staat zo verschikkelijk veel leeg in Apeldoorn.’’ Lukt het desondanks niet iets te betrekken, dan betekent dat het eind van Derdehands, stelt het bestuur. En dan komt 80 ton aan goederen voortaan in het grofvuil terecht, in plaats van bij mensen die er blij mee zijn, zo is de boodschap.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn