Volledig scherm
PREMIUM
De Hoenderloo Groep bij Apeldoorn. © Kevin Hagens

'Deze plekken zijn als magneten voor loverboys'

jeugdinstelling apeldoornDe vervolging van een voormalig groepsleider van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep bij Apeldoorn, wegens uitbuiting van jonge cliënten, komt voor deskundige Peer van der Helm niet helemaal uit de lucht vallen. ‘Loverboys’ azen volgens hem op kwetsbare meisjes in dergelijke instellingen.

Volgens Peer van der Helm, lector residentiële jeugdzorg aan de hogeschool Leiden, is het ‘helaas niet verbazingwekkend’ dat medewerkers van een jeugdinstelling verdacht worden van mensenhandel en/of uitbuiting van jonge, kwetsbare kinderen. 

Van der Helm promoveerde op onderzoek naar het leefklimaat in de Justitiële Jeugdzorg. ,,Het komt regelmatig voor dat groepsleiders een seksuele relatie hebben met hun cliënten. Ze zijn vaak onervaren. Door het grote personeelstekort in combinatie met de aantrekkende arbeidsmarkt kunnen instellingen voornamelijk jonge, net afgestudeerde hulpverleners vinden die tegen een mini-salaris gaan werken met jongeren die de meest complexe problemen hebben.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn