De karakteristieke winkel moet er straks meer uitzien zoals een aantal omliggende panden. Hoewel de witte stuc- en verflaag vooralsnog blijft zitten.
Volledig scherm
De karakteristieke winkel moet er straks meer uitzien zoals een aantal omliggende panden. Hoewel de witte stuc- en verflaag vooralsnog blijft zitten. © Arnoud Heins

Die blauwe luifel aan de Koninginnelaan in Apeldoorn gaat weg, maar dan?

Hoe ziet straks de gevel eruit van het voormalig De Graaf-pand aan de Koninginnelaan in Apeldoorn? Die vraag blijft nog even onbeantwoord, want een eerste ontwerp voor een nieuw front is niet geslaagd.

In het pand aan de Koninginnelaan 58 zat jaren ‘De Graaf's Tabak en Lectuurzaak’. Die zaak sloot afgelopen zomer de deuren. De eigenaar van het huis wil er opnieuw een winkelruimte in onderbrengen. De overgang naar een nieuwe huurder is een mooi moment om het gebouw onderhanden te nemen, is het idee.

Blij

Kenmerkend voor de tabakszaak was de blauwe luifel die over de breedte aan de voorkant van het pand was geplakt. Een opvallend ding, wat fijn is voor een ondernemer. Maar nou niet echt een toevoeging waar liefhebbers van cultuurhistorie of architectuur blij van worden.
Het goede nieuws voor hen is dat de luifel verdwijnt. Een architect is aan het werk gezet om iets te bedenken wat meer recht doet aan het karakteristieke pand. En aan de omgeving; de Koninginnelaan is onderdeel van het beschermd stadsgezicht De Parken.

Erker

Architect John van Dijk heeft in samenspraak met zijn opdrachtgever de terugkeer van een voordeur bedacht en daarnaast een erker ontworpen. Zo'n uitbouwtje past prima bij het gebouw én bij het hele straatbeeld; links en rechts staan vergelijkbare panden die ook een erker hebben. Hier zou een modernere variant moeten komen met onder meer glas tot op de grond. En hoeken van glas in plaats van robuuste houten kozijnen.

Omsamenhangend

Wat betref de commissie ruimtelijke kwaliteit, die voor de gemeente bouwplannen toetst op onder meer welstand en cultuurhistorie, is het een goede zaak dat er iets gaat veranderen. Maar slaat dit ontwerp de plank mis. De erker is zowel modern als traditioneel en bij elkaar is dat te onsamenhangend, meent de crk. Het plan hinkt teveel op twee gedachten.

Irritatie

Dat oordeel irriteert een vertegenwoordiger van de (particuliere) eigenaar van het pand. Als de crk de voorgestelde erker niet wil, ,,dan kunnen we de situatie misschien beter laten zoals het nu is’’, antwoordde hij deze week als een soort ‘dreigement’. Toch zal architect Van Dijk een nieuwe opzet maken. Met een uitbouwtje dat een toekomstige huurder moet helpen de aandacht van klanten te trekken, en toch in het ‘historische perspectief’ van de Koninginnelaan past.

De vertegenwoordiger van de eigenaar wil verder nog niets zeggen over de nieuwe invulling van het pand.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn