Volledig scherm
Sharon Dijksma. © ANP

Dijksma klapt uit de school over Lelystad Airport

Het ministerie van Infrastructuur kampt met een tekort aan kundige mensen die ingewikkelde dossiers kunnen doorgronden. Dat zegt Sharon Dijksma (PvdA), die als staatssecretaris liet onderzoeken of het ministerie de complexe Lelystad-Airport-plannen wel aankan.

De fouten die in de plannen voor Lelystad zijn gemaakt, zijn ook het gevolg van dat gebrek ‘aan expertise’, zegt Dijksma. ,,Er zijn nauwelijks nog mensen die zelfstandig in staat zijn een hele mer-berekening te maken.’’ Mer staat voor milieueffectrapportage. Het is een onderzoek naar de gevolgen van plannen voor milieu en geluid. Dijksma moest in haar nadagen als staatssecretaris toegeven dat er fouten zijn gemaakt in de mer van Lelystad Airport.

Die fouten in het Lelystad-dossier kwamen aan het licht na onderzoek van actiegroep Hoog Overijssel. Zij ontwierpen zelf rekenmodellen voor de geluidsoverlast van de laagvliegroutes, en toonden daarmee aan dat de overlast boven Gelderland en Overijssel groter is dan het ministerie dacht.

Schrijnend

Dijksma deed haar uitspraken afgelopen weekeinde tijdens de beslotenheid van de lokale talkshow Politiek in de Pol, in het Twentse Diepenheim. Daarin zei ze verder dat het gebrek aan expertise komt doordat de overheid van de politiek steeds kleiner moet. Ze noemt het ‘schrijnend’ dat de mensen die bij het ministerie vertrokken, vervolgens als externen worden ingehuurd: ,,Vaak tegen veel hogere kosten.”

Op de vraag aan Dijksma of ze niet op de rem had moeten trappen met de plannen voor Lelystad Airport - gelet op het gebrek aan expertise, plus de stevige kritiek die provincies, gemeenten en burgers daarop hebben, wilde de PvdA’er niet ingaan. Via haar medewerker laat ze de Stentor weten geen behoefte te hebben om op haar uitspraken te reageren. Ze laat het aan haar opvolger op Infrastructuur, minister Cora van Nieuwenhuizen.

Opnamen

De Stentor beschikt over geluidsopnames met de uitspraken van Dijksma en heeft die bij het ministerie neergelegd met de vraag om een reactie. Het ministerie verwijst naar het interne onderzoek en stelt dat de aanbevelingen daarin worden opgevolgd. Op de verdere uitlatingen van Dijksma gaat het ministerie niet in, omdat de ex-staatssecretaris daarin ‘terugblikt op haar periode’.

Stapeling

De uitlatingen van Dijksma komen niet als een verrassing voor Jan Rooijakkers, voorzitter van de actiegroep HoogOverijssel. ,,Er zaten wel ernstige fouten in de mer-gegevens'', stelt hij onomwonden. ,,Mogelijk te verklaren door het leunen op andere deskundigen. Als iedereen dat doet en niemand meer kijkt naar de brongegevens, dan kun je natuurlijk zaken over het hoofd zien. Een bron van fouten en een stapeling daarvan. Om het mild uit te drukken. Gelukkig hebben wij als vrijwilligers wel de tijd, energie en deskundigheid gehad om dit uit te zoeken.’’

  1. 7 vragen aan de onderzoekers die ruim 15.000 teken testen op levensgevaarlijk virus
    PREMIUM
    Aanrader van redactie

    7 vragen aan de onderzoe­kers die ruim 15.000 teken testen op levensge­vaar­lijk virus

    Ruim 15.000 teken uit alle delen van het land worden op dit moment onderzocht door wetenschappers van de Wageningen Universiteit (WUR) in het kader van een onderzoek naar het voor de mens gevaarlijke ‘tekenvirus’ TBE. Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken hoe het virus zich verspreidt. In drie jaar tijd zijn zes mensen er flink ziek door geworden. Het meest recente geval deed zich deze vorige week voor in Twente.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn